Днями Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль оголосив про завершення з 1 липня дії карантину та режиму надзвичайної ситуації у зв’язку з пандемією коронавірусу.

Він, зокрема, зазначив, що COVID-19 став для українців дуже важким випробуванням.
«Усі наші рішення весь цей час були спрямовані на те, аби зберегти життя людей.
За період пандемії ми відпрацювали механізми реагування, які знадобилися під час повномасштабної війни. Тепер відповідаємо на нові виклики, озброєні новими методами та підходами.
Дякую медикам, які всі ці роки самовіддано боролися з пандемією та зробили все, аби мінімізувати її наслідки. Сьогодні наші лікарі та медсестри не менш героїчно допомагають захисникам та цивільним в умовах повномасштабної війни», – наголосив прем’єр.

Епідемія коронавірусної інфекції, що розпочалася наприкінці 2019 року в Китаї, у січні 2020 року була оголошена ВООЗ надзвичайною ситуацією міжнародного значення у сфері охорони здоров’я.
За даними ВООЗ, жертвами захворювання від початку пандемії стали майже 20 мільйонів людей. Йдеться про всі смерті, пов’язані з інфекцією. За офіційними даними, інформацію про які збирав американський інститут Джонса Гопкінса, сама коронавірусна інфекція (без загострення супутніх захворювань) стала причиною смерті близько 7 мільйонів людей.
Зокрема в Україні перехворіло майже 5 мільйонів людей, понад 105 тисяч із них померли.
5 травня 2023 року Всесвітня організація охорони здоров’я ухвалила рішення, що поширення коронавірусної інфекції типу COVID-19 вже не є надзвичайною ситуацією міжнародного значення.