Під час дії воєнного стану в Україні значно спростили процедуру проведення медико-соціальної експертизи. Але що робити, якщо у громадянина виникла потреба оскаржити рішення МСЕК? Відповідь на запитання дала член Ради Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ Зінаїда Чуприна.

- Порядок проходження медико-соціальної експертизи врегульовано постановою Кабінету Міністрів України від 03 грудня 2009 року №1317 «Питання медико-соціальної експертизи».
Медико-соціальна експертиза потерпілим від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання проводиться на підставі постанови Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2019 року №337 «Про затвердження Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві».
Існують два шляхи оскарження висновків МСЕК: позасудовий і судовий.
Якщо хворий не згоден з висновками медико-соціальної експертної комісії, то таке рішення МСЕК може бути оскаржено протягом місяця. Скарга може бути подана до комісії, що ухвалила рішення або до центральної чи обласної комісії. З метою перевірки висновків МСЕК проводиться повторний огляд і виноситься нове рішення. У випадку повторної незгоди з прийнятим рішенням його можна оскаржити у Центральній МСЕК МОЗ України.
У складних випадках будь-яка медико-соціальна експертна комісія може направляти осіб, які звертаються для встановлення інвалідності, для проведення медико-соціального експертного обстеження до клініки Українського державного науково-дослідного інституту медико-соціальних проблем інвалідності (м. Дніпро) та Науково-дослідного інституту реабілітації інвалідів (м. Вінниця). Після обстеження науково-дослідні установи складають консультативні висновки, які для комісії мають рекомендаційний характер.
Судовий спосіб оскарження рішення МСЕК будь-якого рівня здійснюється шляхом звернення до суду в межах та з дотриманням вимог адміністративного судочинства.
На період дії воєнного стану на території України процедура проведення медико-соціальної експертизи була спрощена. МСЕК здійснює свої функції за принципом екстериторіальності. Якщо ви або ваша дитина маєте інвалідність і не можете пройти обстеження й оформити направлення на МСЕК, строк повторного огляду вважається продовженим на весь час дії воєнного стану та впродовж 6 місяців після його припинення/скасування. Всі виплати та пільги зберігаються за вами до закінчення строку проходження повторного огляду.
Нормативно-правові акти:
-Конституція України;
-Закон України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» від 19.11.1992 №2801-XII;
-постанова Кабінету Міністрів України від 03.12.2009 №1317 «Питання медико-соціальної експертизи»;
-постанова Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 №337 «Про затвердження Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві».