Медзакупівлі України відвантажують медичні товари напряму до лікарень, де пацієнти отримують їх безоплатно. Кількість препаратів, які має закупити держава, формується на основі замовлення від лікарень. Лікувальні заклади подають замовлення раз на рік на початку закупівельного циклу, спираючись на кількість своїх пацієнтів.

Через початок повномасштабної війни багато українців перемістилися до інших куточків країни. Але для онкопацієнтів важлива безперервність лікування, і кожен з них має право отримати централізовано закуплені ліки в будь-якій лікарні України, куди було здійснене відвантаження.
Тож як діяти, якщо такі ліки закінчилися в лікарні, де ви проходите лікування?

  1. Зберіть усі документи, які підтверджують захворювання та потребу в конкретному препараті.
  2. Перевірте, в яких лікарнях є залишки препарату, закупленого централізовано (інформація доступна за посиланням).
  3. У разі можливості переїжджати – з усіма наявними документами, обстеженнями і призначеннями зверніться до лікарні, де є препарат, і отримайте його там. Важливо попередньо зв’язатися з закладом та уточнити, чи зможе він вас прийняти.
  4. Якщо можливості переїжджати немає – зверніться до головного лікаря закладу, в якому ви проходите лікування, із заявою про забезпечення вас необхідним лікуванням, що входить до гарантованого пакету послуг. Копію заяви потрібно також надіслати до Національної служби здоров’я України (НСЗУ).
  5. Проконсультуйтеся з лікуючим лікарем/головним лікарем закладу, де ви проходите лікування щодо можливості перерозподілу препарату з тих лікарень, де він є в наявності. До цього процесу також залучається обласний департамент охорони здоров’я (ДОЗ). В такому разі необхідно написати заяву на ім’я керівника ДОЗ з копією на головного лікаря лікарні, де ви проходите лікування. Питання перерозподілів лікарських засобів вирішуються між ДОЗ/керівниками закладів – такий порядок доступний для ДОЗ з огляду на постанову КМУ №298.

Нагадаємо, МОЗ спільно з ВООЗ працюють на удосконаленням та розвитком онкологічної допомоги в Україні.