Про це 20 вересня заявила в ефірі каналу «Відкритий» Тетяна Канчура — координаторка проєктів ДонорUA у південно-східному регіоні. України, а також інструкторка з домедичної допомоги тренінгового центру UniSafe та лікарка-анестезіологиня Дніпропетровської обласної лікарні ім. І. І. Мечникова.

«За статистикою, приблизно 60-70% поранених гинуть від важкої кровотечі та її наслідків, і всі ці люди потребують переливання крові та її компонентів. Згідно з міжнародними нормативними документами, найкраще зробити переливання у першу годину, а ще краще — у перші 36 хвилин з моменту отримання поранення», — розповідає Тетяна Канчура.
За її словами, унормована можливість для бойових медиків застосовувати компоненти крові на догоспітальному етапі — це надзвичайно важливо для порятунку життів. Адже евакуація бійців може тривати інколи до 10-12 годин, і за цей час в організмі людини відбуваються незворотні зміни, пов’язані з пораненням. Вчасне переливання крові підвищує шанси не лише вижити, а і максимально зберегти здоров’я людини. Попри це, рішення Уряду щодо трансфузійної допомоги на догоспітальногому етапі викликало чимало критики в мережі.
«Це пов’язано насамперед із незнанням. Переливання крові на догоспітальному етапі — розповсюджена світова практика, яка застосовується і в цивільній медицині, і тим паче у військовій. Звісно, не йдеться про те, що бойовий медик повзе по полю бою з холодильником для крові, як це уявляють собі деякі «експерти». Але тактична медицина має бути гнучкою, і є умови, в яких можливо облаштувати місця, де бойові медики можуть переливати кров. Як будь-яка медична маніпуляція, переливання крові має показання, протипоказання, можливі побічні наслідки. Якщо медик знає алгоритм дій, ризик ускладнень для пораненого буде мінімальною, а користь — максимальною», —пояснює медикиня.
Реєструйтеся на ДонорUA, аби здавати кров системно і зручно, рятуючи життя військових і цивільних. Ваша кров переможе!