На сайті ДП «ІОЦ Мінсоцполітики України» опубліковано дашборд, який допоможе знайти та візуалізувати інформацію про підприємства, що виробляють протезно-ортопедичні вироби. Наразі таких підприємств у краї близько пів сотні, три з них — на території Хмельниччини.

Відтепер люди, які хочуть отримати протези, ортези та ортопедичне взуття, зможуть переглядати інформацію про розташування підприємств та їхні контактні дані. Крім того, як наголошують у пресслужбі Міністерства соціальної політики, є можливість фільтрувати дані за регіоном, районом чи територіальною громадою.

У зручному форматі доступна інформація про те, наскільки завантажене обране підприємство, його спроможність виготовлення протезів верхніх та нижніх кінцівок.

«Людина, якій потрібен протез, має отримати його якнайшвидше, щоби якомога скоріше відновити функціональність та покращити якість свого життя. Ми працюємо над тим, щоб зробити процес протезування максимально простим і доступним. Відтепер, обираючи протезне підприємство, будь-хто може онлайн перевірити його завантаженість. Ця інформація дозволить зрозуміти, чи доведеться чекати у черзі на протезування», – зазначила очільниця відомства Оксана Жолнович.

У Мінсоцполітики нагадують: щоб отримати якісний протез, не потрібно чекати встановлення інвалідності, збирати кошти та їхати за кордон. Держава забезпечує протезом кожного, хто його потребує.

Безоплатно протези можуть отримати не лише військові, а й цивільні громадяни, які постраждали внаслідок воєнних дій. Для військових гранична вартість протеза, яку покриває держава, втричі вища. Максимальна компенсація вартості — 2 000 000 гривень. Ця сума дозволяє гарантувати високу функціональність протеза. 

На сьогодні в Україні працює близько 50 протезно-ортопедичних підприємств, які внесені до Реєстру Держлікслужби як виробники медичних виробів, що відповідають умовам технічних регламентів. На Хмельниччині їх три, вони розташовані в обласному центрі й у середньому за місяць спроможні виготовити близько 210 протезів верхніх та нижніх кінцівок. Це:

ТОВ “Без обмежень” по вулиці Героїв Майдану, 40,

ТОВ “Центр Ортопедії” по вулиці Шевченка, 103,

Хмельницьке державне експериментальне протезно-ортопедичне підприємство (ДЕПОП) по вулиці Чорновола, 159/.

Втім, нагадаємо, що Фонд держмайна виставив на продаж Хмельницьке державне експериментальне протезно-ортопедичне підприємство (Хмельницьке ДЕПОП) за 59 мільйонів гривень.

Алгоритм дій із протезування за державною програмою можна переглянути ТУТ

На сьогодні учасники бойових дій отримують фахову допомогу з протезування/ортезування виключно в Україні. При цьому в найбільш складних випадках травмування  та за відсутності технологій в Україні є  можливість відправлення на протезування за кордоном.

Каталог допоміжних засобів реабілітації 

 Пунктом 5 Порядку забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення і виплати грошової компенсації вартості за самостійно придбані технічні засоби реабілітації передбачено використання електронного каталогу-класифікатора ТЗР, який формується Українським науково-дослідним інститутом протезування, протезобудування та відновлення працездатності (далі – УкрНДІпротезування) відповідно до класифікаційних угруповань за функціональними та конструктивними ознаками зазначених засобів  для реалізації можливостей вибору ТЗР особою з інвалідністю. 

 Електронний каталог-класифікатор технічних засобів реабілітації згідно з ДСТУ 7202:2019 (ISO 9999:2016, NEQ) 

Каталог комплектувальних виробів для виготовлення технічних засобів реабілітації індивідуального виробництва 

Програма для підбору крісел колісних 

 Методичні рекомендації щодо формування та ведення електронного каталогу-класифікатора технічних та інших засобів реабілітації