Роздержавлення протезних підприємств допоможе їм зберегти кваліфікований персонал та наростити виробничі потужності, вважають у Фонді дрежавного майна України.

Фонд державного майна планує провести 18 жовтня 2023 року аукціон з приватизації Хмельницького державного експериментального протезно-ортопедичного підприємства. Стартова вартість об’єкта — 49,5 мільйони гривень. Ключова вимога приватизації — збереження профілю діяльності активу.  Це перша спроба ФДМУ знайти приватного інвестора для державного підприємства з виготовлення такої соціально-важливої продукції. 

В грудні 2022 року Міністерство соціальної політики передало до сфери управління ФДМУ 17 протезно-ортопедичних підприємств. Перед ухваленням рішення щодо приватизації частини з них Фонд протягом декількох місяців проводив консультації з різними державними інституціями та громадськими організаціями, які опікуються питанням протезування військових та цивільних,  щоб почути їхню позицію з приводу збереження балансу між комерційним та державним ринком.  

На думку більшості з них, держава повинна залишити за собою функції сертифікації та контролю за ринком виготовлення протезів. Частину підприємств можна приватизувати — ті, що потребують значних інвестицій в розвиток, за умови збереження профілю.

Через зростання попиту український протезний ринок має постійно модернізуватися. Державним підприємствам все складніше працювати і конкурувати з приватними виробниками, які технологічно прогресивніші. За таких ринкових умов приватизація безумовно дозволить їм зберегти виробництво, кваліфікований персонал, а також освоїти нові технології і наростити виробничі потужності.

“Під час війни наша країна потребує збільшення кількості виробництв з протезування та росту їхніх потужностей. Державні підприємства можуть відіграти вагому роль в цьому процесі. При наявності вже готової початкової матеріальної, інфраструктурної бази та залученні додаткових інвестицій через приватизацію вони отримають потужний поштовх для свого розвитку”, — зазначає Сергій Симонов, заступник Голови ФДМУ.

Наразі Фонд оголосив аукціон з приватизації лише одного такого активу. 

Хмельницьке державне експериментальне протезно-ортопедичне підприємство може виробляти приблизно 300 різновидів протезів за сучасними європейськими технологіями та має власний стаціонар. Однак 2022 рік підприємство завершило зі збитком у 500 тис. грн, а за перші півроку 2023-го — отримало прибуток всього у 36 тис. грн. Крім прибутку, підприємство втрачає і кваліфікованих спеціалістів — приватні компанії переманюють персонал вищими зарплатами.

Після приватизації новий власник активу не тільки зобов'язаний зберігати профіль діяльності підприємства протягом 10 років, але й погасити борги підприємства перед бюджетом та з виплати заробітної плати.