Щороку, 13 жовтня, відзначається Всесвітній день боротьби з тромбозом. Статистика, на жаль, вкрай невтішна – у світі кожна четверта людина помирає від станів, спричинених тромбозом. Зокрема, фахівці називають його однією з провідних причин смертності людей із серцево-судинними захворюваннями.

Напевно, майже кожен із нас чув фразу: «Помер чи померла через те, що відірвався тромб», а дехто стикався з бідою і в родині, або навіть і сам. Прикро, але багато випадків цієї патології є фатальними, проте є і такі, де життя пацієнта, яке практично висіло на волосині, вдавалося медикам зберегти. Але то, швидше, виняток. Пригадується історія, коли молодій жінці, яка, до речі, була при надії, лікарі здійснили вкрай складну операцію, видаливши тромб довжиною понад 10 сантиметрів. На щастя, вона жива й виховує вже доньку-підлітка. А інший випадок із
54-річним чоловіком, який мав множинні закриті переломи нижньої кінцівки після встановлення апарата Єлізарова, помер через місяць – відірваний тромб дістався серця… Він поскаржився на біль у грудній клітині, і поки мати схопилася за ліками від серця, син так і завмер із протягнутою рукою за ними… Ногу вдалося врятувати від ампутації, бо кістки фактично були роздроблені, проте, на жаль… Це історії про людей, яких довелося знати… Це біль і горе в родинах, це несправедливість і надто мало часу…
Медики розповідають, що тромбоз – процес, під час якого в організмі людини утворюються згустки крові (тромби). Вони частково або повністю блокують кровотік у судинах, що призводить до виникнення інших захворювань, а часто – до летальних випадків.
Тромбоз може виникати як в артеріях, так і у венах.
Серед факторів ризику вони називають хірургічні операції, онкозахворювання, патології, при яких спостерігається підвищене згортання крові, тривала нерухомість, випадки тромбозу в сім’ї, прийом препаратів, що містять естроген (протизаплідні таблетки або гормональна терапія), вагітність та пологи.
Так, ознаками тромбозу вен нижніх кінцівок можуть бути біль, чутливість у литці або стегні, набряк ноги, стопи або щиколотки, почервоніння, помітна зміна кольору. Симптоми тромбоемболії легеневої артерії – задишка, швидке дихання, біль у грудях, який може посилюватися при глибокому диханні, пришвидшений пульс, запаморочення, втрата свідомості. Якщо тромб потрапляє у мозок, у людини стається інсульт, якщо до судин серця – інфаркт.
Проте фахівці наголошують, що тромбозу та станам, які він викликає, можна запобігти. Для цього потрібно дотримуватися здорового способу життя з регулярними помірними фізичними навантаженнями. Вживати у своєму щоденному раціоні більше рослинної їжі та достатню кількість води. Крім цього, слід регулярно робити аналіз крові та проходити профілактичні обстеження, а за наявності варикозного розширення вен, не зволікати з операцією.
До прикладу, в Інституті серця МОЗ України кажуть, що основна проблема лікування тромбозів — пізнє звернення пацієнтів. Щороку до них у вкрай важкому стані потрапляють майже 200 пацієнтів із діагнозом тромбоемболія легеневої артерії, які потребують невідкладної допомоги. Тож, аби вберегти себе від ускладнень і негативних наслідків, лікарі радять вчасно звертатися по допомогу.
Вони дають і кілька практичних порад, до яких належать: регулярні фізичні вправи (наприклад, ходьба), уникання довгих нерухомих періодів, таких як сидіння за столом або тривалих поїздок. При тривалості поїздки понад 4 годин, підводьтеся та рухайтеся щогодини, якщо подорожуєте літаком чи потягом. Подорожуючи автівкою, зупиняйтеся кожні 2-3 години задля невеликої розминки.
Подбайте про себе та будьте уважні до свого самопочуття.