У рамках співпраці з Національною службою здоров’я України Міністерство у справах ветеранів України роз’яснює, як за Програмою медичних гарантій отримати психіатричну підтримку, консультації необхідних лікарів-спеціалістів, безоплатні або з частковою доплатою ліки при розладах психіки та поведінки, а також амбулаторне і стаціонарне лікування.

«Якщо відчуваєте, що вам необхідна допомога, перш за все зверніться до сімейного лікаря, який працює в закладі з договором на пакет під назвою «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги». Сімейні лікарі, терапевти й педіатри цих закладів пройшли курс від Академії Національної служби здоров’я України «Ведення поширених психічних розладів на первинному рівні медичної допомоги із використанням керівництва mhGAP (програма дій із подолання прогалин у сфері психічного здоров’я)», — розповідають у відомстві.

Саме лікар первинної медичної допомоги може надати першу психологічну допомогу, виявить психічні і неврологічні розлади, направить на лабораторні та інструментальні дослідження, призначить лікування під контролем сімейного лікаря та забезпечить психологічну підтримку членів родини.
За потреби лікар первинної медичної допомоги направить до психіатра. Або можна напряму звернутися до психіатра у закладі, який має договір на пакет «Профілактика, діагностика, спостереження та лікування в амбулаторних умовах». Направлення до психіатра — не обов’язкове.
Пацієнт може отримувати психіатричну допомогу вдома, якщо розлад некритичний. Така підтримка передбачена пакетом «Психіатрична допомога, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами». Щоб скористатися послугами, потрібне електронне направлення сімейного лікаря або психіатра.
Також Програма медичних гарантій покриває стаціонарне лікування людей із психіатричними розладами. До прикладу, знайти сімейного лікаря, який надає ментальну підтримку, а також заклад для психіатричної допомоги, можна за посиланням на сайті Міністерства у справах ветеранів України, де можна знайти й інші необхідні посилання та важливу інформацію. У полі фільтрів можна обрати область та необхідну групу послуг або у контакт-центрі НСЗУ за номером 16-77.