Ветеран праці, хмельничанин Анатолій Рибчинський розповів, що з дружиною Галиною вони прожили у парі понад 50 літ, виховали трьох дітей. Усе було добре, проте все змінила хвороба дружини. У надзвичайно важкому стані її доставили у відділення новоутворень органів травлення і заочеревинного простору Хмельницького обласного протипухлинного центру. Анатолій сам бачив, що шансів у неї було обмаль. Але якусь крихту надії дав онкохірург, заслужений лікар України Микола Табола. «Попереду дуже складна операція на шлунку, — не приховував лікар. — Але будемо робити все від нас залежне…». «І він зробив усе, що міг, аби дружина стала на ноги», — говорить пан Антолій.

Такі відгуки мені довелося почути й про інших медичних працівників від пацієнтів, які лікувалися у цьому відділенні, яке, до речі, раніше мало назву хірургічне відділення
№ 2, першим звідувачем якого був Борис Грінберг. Опісля багато років його очолювали Микола Табола та Василь Закрижевський. Завдяки їм і тодішньому головному лікарю В’ячеславу Шаренку з 1998 року в онкоцентрі проводяться операції на печінці та верхніх відділах шлунку. Такі операційні втручання можливі не в кожному обласному центрі. Нині тут оперують пацієнтів при пухлинах стравоходу, прямої та товстої кишки, з вадами нирок, сечового міхура, простати.
У вересні минулого року очолив це відділення ініціативний, талановитий лікар — Вадим Прокопович. Нині він — знаний на Поділлі та за його межами хірург-онколог. За короткий час завоював авторитет та повагу серед колег і пацієнтів.
Відділення новоутворень органів травлення і заочеревинного простору розраховане на 60 ліжкомісць. Оснащене сучасним обладнанням операційного блоку для комбінованого та комплексного лікування онкологічних хворих, ширше застосовуються малотравматичні лапароскопічні методи хірургічного втручання.
Завдяки директору лікувального закладу, кандидату медичних наук, заслуженому лікарю України В’ячеславу Морозу тут постійно поліпшується матеріально-технічна база.
Перебуваючи у відділені, гарні відгуки почув про лікарів-онкохірургів Миколу Таболу, Валентина Васєчка, Ігоря Тоцького, старшу медичну сестру Ларису Албул.
Як зазначив В’ячеслав Мороз, щодня команда високопрофесійних лікарів-онкологів, а також молодші медичні працівники роблять все можливе для порятунку життя людей. У кожному відділенні працюють фахівці, які заслуговують найкращих слів за свою невтомну працю. Однак найбільше гріють їхні душі відгуки вдячних пацієнтів.
А ще медичні працівники онкоцентру в цей складний час війни не лише зі зброєю в руках захищають рідну землю, а й активно допомагають нашим військовим. Волонтерський рух лікувального закладу очолює лікар-радіолог Ольга Суваркова. Тож спільними зусиллями роблять усе ще й для наближення нашої Перемоги.