Споживайте чисту воду
Чи правда, що питна вода впливає на якість крові? Надія Задорожна.
Тіло дорослої людини складається з води приблизно на 60 відсотків, і майже половина цього об’єму припадає саме на кров. Якби кров не була рідкою, тобто не містила води, вона не могла б виконувати своїх функцій.

За нестачі води кров буквально стає густішою — вміст рідкої фракції знижується і, відповідно, підвищується концентрація форменних елементів — зокрема, тромбоцитів, котрі в таких умовах можуть злипатися й утворювати тромби. Окрім того, вода необхідна для виведення з крові та нирок різноманітних продуктів розпаду та інших потенційно шкідливих речовин.
Спеціалісти Хмельницького обласного центру контролю та профілактики хвороб наголошують, що на добу дорослій людині потрібно принаймні 30 мл рідини на 1 кг маси тіла. Цей об’єм складає вся спожита рідина, в тому числі супи й різні напої, проте основою все ж має бути чиста вода — її не можна замінити соками, газованими напоями, чаєм і кавою. Навпаки — якщо ви полюбляєте каву чи міцний чай, пийте більше води, оскільки кофеїн має сечогінний ефект і виводить рідину з організму.
Важливо також регулярно пити воду при фізичних навантаженнях, у спекотну погоду, під час хвороб та періодів емоційного напруження, а жінкам — під час менструації, вагітності й лактації.
Компенсувати втрати рідини необхідно в разі харчового отруєння чи інших станів, що супроводжуються нудотою, діареєю. Корисно також випивати склянку води зранку натщесерце — за ніч ми втрачаємо певну кількість рідини й маємо її відновити.

Стрес і алкоголь
Чому не рекомендують вживати алкоголь при стресі? Це ж допомагає. Сергій Кукурудза.
Чи вживаєте алкоголь для заспокоєння нервів або зняття стресу? Чи з’являються думки про алкоголь, коли маєте певні неприємності або ж погано почуваєтеся? Якщо ствердно відповіли на одне із запитань, ця інформація буде корисною для вас.
Насправді алкоголь не «знімає стрес» і не заспокоює — він може лише зняти гальмівний контроль і зменшити відчуття небезпеки. Та коли людина тверезішає, настає ще більша тривожність. Запам’ятайте: алкоголь погіршує вашу здатність долати стресові ситуації і створює нові проблеми.
Алкоголь — справді поширений спосіб, яким люди намагаються заспокоїтися, тобто змінити свою реакцію на стрес. Тільки далеко не всі в цьому зізнаються відкрито, ще й самим собі, хоча варто це зробити.
Не шкодять здоров’ю, але допомагають долати стрес прогулянка, сон, теплий душ чи ванна, масаж, чаювання чи інша діяльність, яка приносить спокій і радість саме вам, фізичні вправи для заспокоєння. Ці способи можуть бути корисними всім, хто відчуває емоційне спустошення, втому, напругу в тілі, паніку, злість, сум, а також тим, хто хоче підтримати своїх близьких.

Якщо хочеш їсти вночі
Лікарі рекомендують вночі відмовитися від споживання їжі. Але я не можу. Чи є здорові варіанти для пізнього перекусу? Геннадій Мазур.
Як задовольнити нічний голод, не наражаючись на порушення сну та додаткові проблеми з обміном речовин і «відкладанням» жиру?
Для людей, котрі мають проблеми з травленням, або для тих, хто намагається контролювати свою вагу, найкраще обирати легкі варіанти перекусів.
Уникайте стимуляторів метаболізму, як цукор і кофеїн. Краще включіть продукти з такими поживними речовинами, як триптофан, магній і вітаміни групи В, які сприятимуть фізіологічному сну та відновленню організму. До хороших пізніх перекусів належать: натуральний йогурт із замороженими ягодами. Поєднання клітковини з ягід і білка в йогурті допомагає уповільнити вивільнення цукру, запобігаючи сплеску енергії. Йогурт також містить кальцій, який, як довели дослідження, покращує сон, оскільки він необхідний для виробництва в організмі гормону сну мелатоніну.
Можна втамувати голод мигдалем. Мигдаль багатий корисними жирами, вітаміном Е та магнієм. Якщо не можете заснути, їжте багато продуктів, багатих магнієм. Можна також змішати банани, свіжі чи заморожені ягоди чорниці, нетвердий сир тофу та воду. Тофу та банан забезпечують триптофан, необхідний для вироблення серотоніну та мелатоніну, гормону сну.
Здоровим перекусом у будь-який час доби є насіння, але перед сном воно має додаткові переваги. Гарбузове насіння багате триптофаном та магнієм. Насіння соняшнику містить кальцій, який підтримує вироблення гормону сну.
Ще один легкий варіант — відварені яйця з приготованою на пару спаржею, або шпинатом.