Війна проти України матиме як безпосередній, так і опосередкований вплив на психічне здоров’я населення. Згідно з глобальними оцінками ВООЗ, кожна п’ята людина (22%), яка проживає в районі, що постраждав від конфлікту або війни за останні 10 років, має певну форму психічного розладу, починаючи від легкої депресії або тривожності до психозу, і майже кожна 10 людина (9%) живе з помірним або важким психічним розладом. Понад 15 мільйонів українців потребуватимуть психологічної допомоги та психосоціальної підтримки через наслідки війни.

Чи готові медики справлятися із зростаючою кількістю пацієнтів? — запитуємо в Івана Гуцула, директора КНП «Хмельницький обласний медичний центр психічного здоров’я».

— Для ефективної допомоги пацієнтам потрібна комплексна та міжгалузева система охорони психічного здоров’я. Саме тому за ініціативою Олени Зеленської та за підтримки ВООЗ було запроваджено Всеукраїнську програму ментального здоров’я, в якій передбачено, зокрема, навчання для надання базової психосоціальної підтримки та комунікаційна кампанія під назвою «Ти як», інші заходи. Тож тепер ще й сімейні лікарі, терапевти та педіатри в команді із медичними сестрами почали надавати допомогу із психічного здоров’я.
— А як позначилися новації на роботі Хмельницького обласного центру психічного здоров’я?
— Хочу наголосити, що через реформи запроваджуються окремі форми допомоги з охорони психічного здоров’я, орієнтовані на європейські вимоги.
Новацією в амбулаторній психіатричній допомозі стало створення виїзних мультидисциплінарних команд. Виїзні команди надають допомогу, орієнтовану на відновлення людей із важкими психічними розладами.
Для пацієнтів із важким перебігом хвороби, або які відмовляються користуватися послугами стаціонару чи амбулаторної служби, а також які проживають у віддалених населених пунктах, ці команди часто є єдиною можливістю отримати допомогу. До складу мультидисциплінарної команди входять психіатр, психолог, медичні сестри, фахівці із соціальної роботи. Вони відвідують людину вдома за місцем проживання та залучають родину або інших людей з оточення, роз’яснюючи, як діяти далі. Також можна звернутися тепер по телефону або через інші засоби зв’язку й отримати консультацію чергового фахівця центру.
Ми прагнемо, щоб кожен пацієнт отримував комплексну допомогу через взаємопов’язану мережу послуг. Тобто — Центр психічного здоров’я, виїзні мультидисциплінарні команди з надання психіатричної допомоги та лікарні загального профілю складають основу послуг і допомагають поєднати клінічні послуги та підтримку з психосоціальною реабілітацією.
— Розкажіть детальніше, яку допомогу можуть отримати громадяни в Хмельницькому обласному центрі психічного здоров’я?
— У нашому центрі працюють кабінети для роботи з дорослими і з пацієнтами дитячого віку, кабінети для групової роботи і для заходів реабілітації. Із пацієнтами працюють досвідчені психіатри, психологи, реабілітологи, медичні сестри та фахівці соціального напряму. Центр може додатково залучати фахівців необхідного профілю (наприклад, ерготерапевтів, інших) для надання цільової допомоги різним групам населення відповідно до їхніх потреб.
Загалом хочу наголосити, що у випадку вираженого емоційного стресу, психічного розладу кожна людина може звернутися безпосередньо до центру і отримати психіатричну допомогу. Після проведення оцінки психічного стану допомога може бути надана амбулаторно або, за згодою пацієнта, йому запропонують короткотривалу госпіталізацію.
Важливо, що разом із медичною допомогою наші спеціалісти прагнуть надавати людям підтримку у підвищенні їхньої самооцінки та формуванні стійкості, побудові здорових стосунків, відновленні самостійності та надії на сповнене змістом життя.