Проблема онкозахворювань була і залишається болючою темою, адже тільки в нашій області кількість онкологічних пацієнтів зростає щороку на 1000-1200 осіб. Кожен 40 житель Хмельниччини хворіє на рак. У 2018 році кількість хворих у порівнянні з попереднім роком зросла більш ніж на два відсотки, і це досить значний темп захворюваності.
Вкотре привернути увагу суспільства до величезної проблеми, об’єднати зусилля на боротьбу з нею покликаний Всесвітній день боротьби з захворюванням на рак. Тож наша зустріч з головним лікарем Хмельницького обласного онкологічного диспансеру В’ячеславом МОРОЗОМ торкалася питань лікувального процесу, медикаментозного забезпечення, новацій, що будуть запроваджені в онкодиспансері.

– В’ячеславе Анатолійовичу, що стає причиною розвитку онкозахворювань і чи є можливості запобігти?
– Онкологічні захворювання пов’язані з багатьма факторами – екологічними, генетичними, старінням населення, але до кінця вони так і не з’ясовані. У США, до прикладу, витрачають вісім мільярдів доларів на рік на дослідження причин хвороби та лікування. Визначено, що до групи ризику потрапляють люди, рідні яких мали злоякісні новоутворення, ті, хто страждає на хронічні захворювання, а також ті, хто переживають стреси, палять, зловживають алкоголем.
Хвороба переважно уражає осіб, старших 60 років, але останнім часом зростає кількість людей молодого віку, які захворіли на рак. Серед чоловічого населення найчастіше діагностується рак легень, шкіри, передміхурової залози, шлунка, кишківника, сечового міхура, нирок, підшлункової залози. Серед жінок найбільша кількість – це пацієнтки, які захворіли на рак грудної залози, статевих органів. Часто встановлюють діагноз і раку шкіри, шлунка, кишківника. А в дітей переважно діагностується онкогематологічна патологія – лейкемія.
Усім відомо, що рак успішно лікується на початкових стадіях, поки хвороба ще себе не проявляє. Тому так важливі скринінги для людей, котрі опиняються в зоні ризику, адже лікування стає ефективним. Щоправда, світова медицина сягнула рівня, коли окремі нозології онкологічної патології лікують і в занедбаних станах. Широко застосовується, до прикладу, імунотерапія, що внесена в протокол лікування. Та все ж основним методом залишається комбіноване, в тому числі, хірургічне лікування.
– Побутує думка, що діагноз раку варто приховувати від хворого, мовляв, тоді це не «вбиває» людину передчасно. Яким є ваше ставлення до цього?
– Нині психологи радять розповідати хворому правду, адже тоді людина налаштовується на боротьбу з хворобою, планує поетапно подальші кроки. Знаєте, це як з історією про жабку, яка потрапила в глечик зі сметаною, не здавалася, поки не збила масло і вибралася.
Хочу наголосити, що з діагнозом раку треба звертатися лише в онкологічні заклади, де пацієнт проходитиме комбіноване лікування, коли до уваги беруться рекомендації хірурга-онколога, онколога- гінеколога, онколога-
отоларинголога, лікаря-радіолога, інших спеціалістів.
– Знаємо, що боротьба з раком – це надзвичайно великі фінансові витрати, не всі категорії населення спроможні на них.
– Через погане фінансування така ситуація спостерігалася тривалий час. Але в минулому році суттєво поліпшилося медикаментозне забезпечення диспансеру, і ми маємо можливість призначати основні схеми хіміотерапевтичного лікування без додаткових витрат самих пацієнтів. Бюджет, щоправда, не зможе цілком покрити всі витрати, але хіміотерапевтичні препарати, що є найбільш дороговартісними, так.
Маю згадати, що поліпшилася й матеріально-технічна база, було придбано нове сонологічне, ендоскопічне, рентгенологічне, лабораторне обладнання. Діагностика сягнула значно вищого рівня. Нову апаратуру маємо віднедавна в операційній та відділенні реанімації. Дуже вдячні керівництву області, депутатам обласної ради, народному депутату від Хмельниччини Сергію Мельнику за допомогу, за те, що галузь охорони здоров’я віднесли до однієї з пріоритетних. За кошти обласного бюджету, Мінрегіонбуду, Державного фонду регіонального розвитку якраз і вдається оснащувати наш заклад новітнім обладнанням.
Крім того, були виготовлені проекти на капітальний ремонт приміщення онкодиспансеру, сьогодні тривають роботи з утеплення фасаду, запланована низка інших робіт.
– А чи будуть в онкодиспансері впроваджені новації у поточному році?
– Зміни будуть обов’язково, адже наш заклад розвивається і, зрештою, має бути готовий до реформування, яке торкнеться третьої ланки. Вже встановлений оптоволоконний Інтернет, завдяки якому будемо контактувати з колегами із районів, спробуємо онлайн консультації. Плануємо зробити внутрішню мережу електронного обігу в диспансері, почали напрацьовувати можливість створити електронну реєстратуру. А серед найближчих задумів – відкрити денний стаціонар, що дасть можливість оптимізувати затрати на ліжко-день і буде більш зручним для пацієнтів міста та ближніх районів.
На завершення додам, що ніколи не треба нехтувати своїм здоров’ям. Бережіть його і не впадайте у відчай, якщо з’являється потреба звертатися до онкологів. Професійна допомога і сила волі пацієнта на багато здатні.