Думка про те, що розвиток суспільства міцно пов’язаний з розвитком медицини, має достатньо велику кількість прихильників. Бо, якщо медицина допомагає нам боротися за найдорожчу цінність – здоров’я, то при цьому надто важливо, які методи лікування, яка апаратура застосовуються. Переконаний у цьому й хірург відділення малоінвазивної хірургії Хмельницької міської лікарні Валерій Гринчук:

– Пригадаймо, якими травматичними, складними для пацієнтів були операції з приводу гриж, холецисту, варикозу та інші. Лише одна згадка про оперативне лікування ставала шоком для людини, адже на неї чекав тривалий післяопераційний період, часто з ускладненнями, болями, дискомфортом і так далі, – каже Валерій Петрович. – Тепер навіть важко уявити, що такі операції за сьогоднішніх умов можуть проводитися простим методом. На зміну йому прийшов лапараскопічний, який має чимало переваг. Насамперед, – малотравматичність. А ще – значно швидше одужання та відновлення фізичних сил.
Наше відділення, – продовжує хірург, – було своєрідним першопрохідцем в освоєнні лапароскопічних операцій, а тому наш досвід досить таки вагомий.
А поштовхом для цього методу, наголошував Валерій Гринчук, стало новітнє обладнання, яке свого часу з’явилося в лікарні, зокрема, у відділенні малоінвазивної хірургії. Його отримали одними з перших в області, і це дало змогу проводити лапароскопічні операції не лише з приводу холециститів, гриж, а й гінекологічних, травматологічних, інших хвороб. А коли знову-таки завдяки новітньому обладнанню з’явилася можливість проводити операції за допомогою лазера – це був відчутний крок вперед як для хірургів, так і для пацієнтів.
– Тижні перебування в лікарні з причини варикозного розширення вен тепер замінили лише кілька годин на лікарняному ліжку. Навіть скальпель вже не потрібен під час таких операцій, – каже Валерій Петрович. – Через маленький прокол “заварюємо” вену енергією лазера, і вона виключається з кровообігу. Вже через годину-другу пацієнт зможе йти додому. Отже, больові відчуття зведені до мінімуму, загальна анестезія не потрібна, слідів на шкірі не залишається. Особисто я провів понад три тисячі таких операцій, і всі пацієнти кажуть, що навіть не очікували подібного ефекту.
У період реформування медичної галузі особливо треба дбати про забезпечення закладів новітнім устаткуванням, розширювати спектр сучасних оперативних втручань. Якщо беремо курс на європейський розвиток, – наголошує хірург, – то й турбота про галузь охорони здоров’я має бути з європейською свідомістю, стараннями і рівнем.