Коли ведемо розмову з Андрієм КЛАНЦОЮ, заслуженим лікарем України, відомим на Хмельниччині кардіохірургом про одну з найскладніших проблем здоров’я – інфаркт, то причиною захворювання він називає низьку фізичну активність, надлишкову вагу, гіпертензію, стреси та паління.

– Інфаркт найчастіше починається з болю. Інтенсивний біль локалізується в грудній клітці, спереду, посередині, в ділянці серця, лопатки, навіть щелепи чи лівого плеча, розповідає Андрій Іванович. – І цей больовий синдром часто супроводжується задишкою. Буває, що болю немає, тільки задуха. За таких сим- птомів негайно треба викликати екстрену допомогу, адже відлік йде на години.
Навіть якщо такі симптоми відсутні, але людина знає, що інфаркти були у батьків чи родичів, або ж вона хворіє на цукровий діабет чи має схильність до нього, також слід звертатися до лікаря, хоча б раз на рік. Кардіограму, тиск, аналізи, в тому числі на ліпіди в крові, варто робити людям старшим 35 років.
– І все ж, якщо інфаркту не вдалося уникнути, які методи лікування стануть ефективними?
– Найсучасніший метод лікування інфаркту міокарда у світі – стенування. Для пацієнта це дуже проста маніпуляція, яка взагалі відбувається без наркозу. Людина не відчуває жодного болю чи дискомфорту – це лише маленький укол в руці.
До речі, всі пацієнти з гострим інфарктом міокарда за державною програмою можуть отримати безоплатне стентування.
У нас стовідсоткове забезпечення всіма матеріалами, – наголошує кардіохірург. – І коли держава почала забезпечувати медичні заклади матеріалами для стентування, можливість надання такої допомоги зросла в 2-3 рази.
Зараз завершується будівництво першої черги обласного кардіологічного центру на 120 ліжок, – продовжує Андрій Кланца – і вже цього року ми плануємо встановити там два ангіографи, отже зможемо допомагати ще більшій кількості пацієнтів. Це буде повноцінний реперфузійний центр, а також реанімація та відділення відновного лікування.
На сьогодні наше відділення майже повністю відмовилося від консервативного лікування гострих інфарктів: 99 відсотків хворих отримують коронарографію та стентування. Проводимо майже вісім процедур на добу, а на рік це – понад дві тисячі. Невдовзі ці можливості зростуть втричі і кількість врятованих життів також.
Наші фахівці беруть участь в роботі Американської школи кардіологів, Європейської асоціації кардіологів. А це – обмін досвідом, нові рішення та підходи у важливому процесі, можливість запроваджувати найбільш дієві методи.
Впевнений, – додає на завершення кардіохірург, – що швидкі зміни, які зараз відбуваються, допоможуть нам сягнути світового рівня показників порятунку після інфаркту.