Здається, такої парадоксальної ситуації й придумати ніхто не міг. І все ж вона не вигадана, а очевидна. Хмельницький окружний адміністративний суд 17 вересня 2020 року виніс рішення про закриття Теофіпольської центральної районної лікарні. Звісно, рішення з’явилося небезпідставно. Ще в грудні минулого року в райлікарні проводилася перевірка представниками державної служби надзвичайних ситуацій в Хмельницькій області, яка виявила низку порушень.

 Серед них найпростіші – як то відсутність плану евакуації, пожежної сигналізації та значно серйозніші – необхідність нанесення на дерев’яні елементи горищного покриття засобів вогнезахисту, інші. Словом, різні зауваження відобразилися в 26 пунктах. На виправлення порушень керівництву закладу відвели десять місяців.
Як зазвичай буває, що зима приходить несподівано, так і десять місяців збігли, як один день. Приписи пожежників залишилися невиконаними. Аж ось і суд. Що керувало директором КНП Теофіпольська ЦРЛ Сергієм Шкрабою, важко сказати, проте й засідання суду, як і вимоги ДСНС, він проігнорував. Невже ймовірність закриття лікарні, припинення роботи великого колективу, відсутність лікування хворих не змусила його бодай трохи понервувати з приводу цієї неприємної ситуації? Мабуть, що так, бо керівник закладу надіслав клопотання розглядати справу без його участі.
Тож без участі керівника суд виніс цей суворий вердикт, мотивуючи його серйозною підставою – загрозою життю людей.
Здавалося б, треба бити в усі «дзвони». Терміново заручатися підтримкою влади, добре думати, як все-таки розв’язати цю проблему, бодай частково. Навряд чи судові рішення про закриття медичного закладу району – звична річ. І все ж Сергій Шкраба зберігав дивовижний спокій, начебто ситуація не надзвичайна, а буденна.
– Про те, що винесено судове рішення про закриття лікарні, я особисто дізнався з Інтернету, – каже голова Теофіпольської районної ради Андрій Петринюк. – Головний лікар – ні пари з уст. На всіх робочих планерках доповідав, що працюють у штатному режимі.
У період, коли «атакує» коронавірус, коли, відповідно до Постанови Кабміну, заклад перепрофільовується у госпітальний, для лікування хворих на COVID-19, він опинився на межі закриття. Телефоную, щоб з’ясувати деталі, а мені відповідають, що головний лікар пішов у відпустку!
Невже такою має бути позиція керівника медичного закладу у такий важкий для всіх час?
Щоб з’ясувати, що ж думає з цього приводу сам Сергій Шкраба, його запросили на зібрання голів депутатських комісій, – продовжує Андрій Васильович. – Ось тут, поміж іншим, і торкнулися багатьох прикрих фактів.
За державні кошти – 250 тисяч гривень, райлікарня закупила ліжка в одного з приватних підприємств. Неозброєним оком видно, що вартість значно перевищує ціну цього товару. До того ж, і саме ПП після проведення цієї «операції» зникло. А для неврологічного відділення придбали такі стелажі, що й самим, мабуть, соромно. Бо завгосп, до речі, тесть головного лікаря, розпорядився їх прибрати, розповідали працівники відділення.
Та особливе обурення викликав ще один факт. На початку коронавірусної інфекції, акцентував увагу Андрій Петринюк, підприємці району, сільські, селищна рада, населення, хто скільки зміг, зібрали майже 500 тисяч гривень, які передали райлікарні на закупівлю засобів захисту. І керівництво лікарні розпорядилося коштами, як кажуть, на широку ногу. Якщо інші райлікарні, до прикладу, закупили захисні костюми по 320 гривень, то Теофіпольська – вдвічі дорожче. І медикаменти, як з’ясувалося, теж придбали за завищеними цінами. Скажімо, один з препаратів у комунальній аптеці Теофіполя коштує 229,50 гривні, а лікарня придбала його за 344 гривні. Ціна іншого в цій же аптеці 65,80 гривні, а ЦРЛ купує за 76,70. І так за кожною позицією чималого списку.
Приватне підприємство «Подільське» надало лікарні благодійну допомогу – дизпалива на 20 тисяч гривень. Проте працівники лікарні розповідають, що пальне для потреб закладу не використовують, куди «попливло» воно, не знають.
– Ці та інші серйозні порушення, зловживання з боку директора Теофіпольської райлікарні Сергія Івановича Шкраби стали підставою для його звільнення з посади. Рішення про це, як голова ради, я вже підписав, – каже Андрій Петринюк. – Та зараз маємо докласти всіх зусиль, щоб врятувати нашу лікарню від закриття. Насамперед подамо апеляцію в суд, шукатимемо кошти, щоб виконати вказівки, усунути недоліки. Не може ж Теофіпольщина залишитися без медичної допомоги через безвідповідальність керівника. Оцінку його діям, без сумніву, повинні дати і правоохоронні органи.
Післямова: поспілкуватися з самим Сергієм Шкрабою нам так і не вдалося. На телефонні дзвінки він не відповідає.