Сьогодні, 18 грудня, під час «Години запитань до уряду» прем’єр-міністр Денис Шмигаль сказав, що вже наступного тижня Національний план впровадження вакцини проти COVID-19, розроблений Міністерством охорони здоров’я, буде затверджений, повідомляє Хмельницька обласна держадміністрація.
Підготовка кампанії вакцинування від COVID-19 розпочалася у вересні 2020 року. Тоді на базі ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» згрупувалися українські лікарі та експерти, представники Бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я в Україні, ЮНІСЕФ тощо.
«Основним завданням плану вакцинування до кінця 2021 року є охоплення щепленням проти COVID-19 50% населення України — майже 21 млн людей. Враховуючи те, що закупівлю вакцин неможливо виконати одразу для всіх громадян, постає необхідність визначення пріоритетних груп населення, які мають отримати вакцини найпершими», — повідомив Денис Шмигаль.
Стосовно справедливого розподілу вакцини від COVID-19 створено перелік пріоритетних груп за рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров’я:
- Медичні працівники, включаючи осіб, які беруть безпосередню участь у заходах з протидії епідемії COVID-19;
- Військовослужбовці, які беруть участь в ООС;
- Працівники соціальної сфери, включаючи соціальних працівників;
- Особи, які проживають у закладах з надання довгострокового догляду та підтримки, та персонал таких закладів;
- Працівники критично важливих структур державної безпеки, включаючи ДСНС, Національної поліції, Нацгвардії, військовослужбовців ЗСУ, МВС;
- Вчителі та інші працівники сфери освіти;
- Люди похилого віку (60 років і старше), які перебувають у групах ризику.
Важливо розуміти, що серед вищезазначених груп також є певні обмеження та пріоритети, в залежності від кількості отриманих вакцин.
Як затвердив Денис Шмигаль, вакцинування планують проводити на базі наявних кабінетів щеплень, яких наразі нараховується понад 11 тисяч.
«Для проведення щеплень передбачається створення мобільних бригад, а також залучення мережі сімейних лікарів, через яких також відбуватимуться щеплення», — повідомив прем'єр-міністр.
Перші вакцини очікуються в лютому. Для цього Уряд веде перемовини у двох напрямках — безпосередньо з виробниками вакцин та з керівництвом держав, де вакцини будуть вироблятися або вже законтрактовані.
«У березні очікується перша партія з 8 млн вакцин для 4 млн українців в межах ініціативи COVAX. Кошти на закупівлю вакцин закладено в держбюджет, додатково ведуться перемовини щодо фінансування з міжнародними партнерами України», — сказав Денис Шмигаль.