Під час брифінгу в Хмельницькій обласній адміністрації керівник обласного штабу з ліквідації надзвичайної ситуації, пов’язаної з поширенням COVID-19, Юрій Корева розповів про ситуацію в області із захворюваністю на коронавірусну інфекцію.

Основні тези окреслені керівником штабу:

➡ З початку року в області лабораторно підтверджено COVID-19 у 3367 осіб, з них у 165 – за останню добу (4 дитини, 12 медпрацівників). Одужали 4413 пацієнтів, за останню добу – 280. На жаль, у 2021 році вже зареєстровано 66 смертей внаслідок захворювання на  COVID-19. Загалом від початку пандемії на Хмельниччині лабораторно підтверджено 42599 випадків хвороби, 38168 осіб одужали (89,6%), 750 хворих померли.

➡ В закладах охорони здоров’я на стаціонарному лікуванні перебуває 588 хворих, завантаженість ліжок, призначених для надання стаціонарної допомоги хворим на COVID-19, складає 33,7%. На амбулаторному лікуванні перебуває 3093 особи, на самоізоляції – 3579 осіб. Продовжується робота по обладнанню ліжок для хворих на COVID-19 централізованою подачею медичного кисню. За минулий тиждень його додатково підведено до 39 ліжок.

➡ Загалом ситуація в області з COVID-19 стабільна, спостерігається тенденція до зниження захворюваності. Разом з тим, на окремих територіях відмічено зростання захворюваності в перерахунку на 100 тис. населення: у Деражнянському районі – +131, Віньковецькому – +57, Шепетівському – +43, м.Хмельницькому – +29, Красилівському районі – +16, Старокостянтинівському – +11. Рівень захворюваності знизився серед дітей (з 34 до 15 випадків за тиждень) та медпрацівників (з 71 до 34).

➡ Щодо ситуації у закладах соціального захисту: у Вереміївському будинку-інтернаті для громадян похилого віку та інвалідів (Красилівський район) лабораторно підтверджено 6 випадків захворювання COVID-19 у підопічних та 5 випадків у працівників. Підопічні (6 чоловік) проходять лікування в Красилівській ЦРЛ, стан задовільний

➡ Дві третини закладів загальної середньої освіти переведено на навчання з використанням дистанційних технологій. Інші заклади загальної середньої освіти перебуватимуть на канікулах до 24 січня 2021 року. З 23 закладів професійної (професійно-технічної) освіти у 6 закладах продовжено канікули, у 17 закладах освітній процес організовано за дистанційною формою. З 29 закладів фахової передвищої та вищої освіти у 11 закладах продовжено канікули, а у 18 закладах навчання організовано з використанням дистанційних технологій.

➡ В області визначено маршрути щоденного забору та доставки зразків біологічного матеріалу з пунктів забору біологічного матеріалу в лабораторії, що проводять дослідження на гостру респіраторну хворобу COVID-19 методом полімерної ланцюгової реакції. Минулого тижня визначено 84 пункти забору біологічного матеріалу, їх кількість буде збільшуватися. Мапу пунктів забору розміщено на офіційному вебсайті облдержадміністрації та вебсайті Міністерства охорони здоров’я України.  В пунктах забору біоматеріалу наявні всі необхідні витратні матеріали для проведення тестування (загалом понад 31 тисячу пробірок).

➡ За інформацією Хмельницького обласного центру зайнятості в закладах охорони здоров’я області з початку року працевлаштовано 3 особи з числа середнього медичного персоналу та 1 особа з числа молодшого медичного персоналу.

➡ Лабораторні дослідження на COVID-19 в області проводяться в штатному режимі. За добу на COVID-19 методом ПЛР проведено 534 дослідження, ще 579 лабораторних досліджень проведено методом ІФА. З початку року всього проведено 9010 досліджень на COVID-19 методом ПЛР та 6105 лабораторних досліджень методом ІФА.

➡ На базі Хмельницького обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф функціонує 97 бригад. За добу ними здійснено виїзди на 505 викликів, з них 33 випадки – до хворих з підозрою на коронавірус, 26 з яких були госпіталізовані.

➡ З метою контролю за дотриманням карантинних заходів впродовж доби були залучені 28 рейдових груп, якими охоплено 265 об’єктів (8 дошкільних закладів, 32 заклади громадського харчування, 128 об’єктів торгівлі продовольчими товарами, 10 агропродовольчих ринків). За результатами обстежень виявлено порушення на 17 об’єктах.

➡ Відповідно до Стандарту надання медичної допомоги хворим на COVID-19 передбачено використання швидких тестів на антиген до COVID-19. Від МОЗ область отримала 2175 таких тестів, які розподілили між 28 закладами охорони здоров’я (23 заклади для стаціонарного лікування хворих на COVID-19 та великі лікувальні заклади, наприклад, обласна лікарня). За два тижні були використані 1187 тестів, 134 аналізи мали позитивний результат. Надалі за відповідною процедурою заклади можуть закупляти такі тести самостійно.