Дбайте про себе

«Вже два роки, я к моя донька страждає депресією. Була веселою та життєрадісною, а зараз постійно пригнічений настрій, плаксивість. Антидепресанти не допомагають, а їй лише 21 рік. Порадьте щось, буду дуже вдячна. Олена, м. Хмельницький».

Даю відповідь для пані Лесі, м. Красилів, пані Аліні та пані Марині, с. Кульчини.

Пані Олено, такий депресивний стан, особливо в молодих людей, дуже тривожить. Такі випадки все частішають, молодь не знає, як себе реалізувати. Більшість закінчують вищі навчальні заклади і їдуть у найми за кордон. Але надіємося, що все-таки влада країни буде нарешті вести політику на розвиток економіки й добробуту населення.

«Радісне серце, як добрі ліки, а сумний дух сушить кості». (Прит.17/22)

Депресивний стан у людини проявляється внаслідок недостатнього вироблення організмом ферментів серотоніну та мелатоніну. Для вироблення серотоніну необхідно вживати квасолю, овес, пшеницю, гарбузове насіння, броколі, неочищений рис, картоплю, ягоди ожини, гарбуз, фрукти, овочі. Якщо декілька місяців дотримуватися вживання цих продуктів — буде результат.

ЖИРНІ КИСЛОТИ

Їх організм не виробляє, а тому вони повинні бути в продуктах для роботи мозку: Омега 3 та Омега 6. Джерело цих кислот: овочі, фрукти, мелене насіння льону, грецькі горіхи, капуста листова, молоде листя гірчиці, квасоля, кукурудзяна та соняшникова олія. За день з’їдати 3-4 ст. л. меленого насіння льону.

НЕДОСТАТНЬО ФОЛІЄВОЇ КИСЛОТИ (ВІТАМІН В9)

Якщо малий рівень вітаміну В9 — антидепресанти не допомагають. Вживати горох, квасолю, плоди та соки цитрусових, висівки пшениці та інші цільні злаки.

Висівки: 3-4 ст. л. пшеничних висівок промиваємо холодною водою, кашку з висівок зберігаємо в холодильнику, швидко псується. Кожен день вранці, в обід та увечері вживаємо по 1 ч. л. разом з їжею, і так два тижні. Другі два тижні вживаємо по 1 ст. ложці тричі на день. При необхідності можна продовжувати.

Вітаміни групи В необхідні для нормальної роботи психіки та нервової системи. Вживати цільні зерна злакових та бобові. Обмежувати м’ясні молочні та жирні блюда, дають поганий приток крові до мозку, втомлюваність, зниження активності мозку. Більше вживати рослинної їжі.

Фізична активність без надмірних навантажень.

ВОДА

Чим рідша кров, тим краще вона циркулює по організму, переносить до органів корисні речовини і виносить продукти розпаду. Пити по 30 мл води на 1 кг ваги тіла, а в середньому 2 л на добу.

Також обливання теплою й холодною водою (холодна — кімнатної температури), гарно розтирати тіло рушником.

СОНЯЧНЕ СВІТЛО

В похмурий день у людей поганий настрій — знижується рівень серотоніну. Сонячне світло регулює вироблення організмом речовини мелатоніну (гормону), який допомагає регулювати функції органів, у тому числі сон і пробудження.

А щоб вироблявся мелатонін, в організмі повинен бути запас будівельного матеріалу крові — амінокислоти триптофан, який перетворюється в серотонін, але це тільки при денному освітленні. Вночі, тільки в темноті серотонін перетворюється в мелатонін. Якщо пізно лягати спати — порушується вироблення мелатоніну. Щоб відновити і встановити циркадний ритм, необхідно виходити з хати на двір через 20 хв. після сходу сонця і 30 хв. стояти обличчям до сонця під сонячним промінням. Щоб не нашкодити очам, на сонце не дивитися. Сонячні ванни приймати обережно, щоб не захворіти на рак шкіри.

Не їжте, коли хвилюєтеся чи збуджені.

СВІЖЕ ПОВІТРЯ

Дихання: станьте прямо, біля відкритого вікна або на вулиці, долоні рук покладіть на верхню частину живота одна на другу, робіть вдих потрохи розширюючи живіт та діафрагму, затримайте дихання на 20 секунд, зробіть малий видих, затримайте дихання і рахуйте до 10, видихайте. І так 10 підходів не менше 5 разів на день.

ВІДПОЧИНОК

Для людини потрібно 7-8 годин сну. Лягати спати о 22 год, тоді мозок і тіло відпочинуть. Мелатонін збільшується вночі і його максимум біля другої годині ночі. Постійно спати в темній кімнаті на одному й тому ж ліжку. Не допускати шуму в спальні (шум вулиці, телевізора та інше). Не дивіться вночі на годинник. Не вживайте тютюн, алкоголь, кофеїн за 3-4 години до сну. За 3-4 години до сну можете вживати фрукти або лягати спати без вечері. Фізична активність не перед сном. Не крутіться в ліжку. Протягом дня активність, щоб не сумувати. Вдень не спати, якщо це заважає нічному сну. Не вживайте снодійне.

Вища сила — левова частка успіху. Віра в те, що Він дасть нам силу перемогти труднощі. Саме надприродна сила забезпечує правдиве і повне оздоровлення від хвороби. Моліться і вникайте в слова молитви. Ходіть до церкви, читайте Святе Письмо і розвивайте тверду віру (довіру Богу), досліджуйте біблію. Молитви й активні роздуми є дуже вагомими для того, щоб вийти з депресивного стану.

Все, що я написав, використовуйте поступово, не навантажуйте себе, старайтеся знайти середину. І ви побачите, що ці методи лікування діють.

Не опускайте руки, ви ж не можете постійно залежати від медикаментів та психотерапії. Хай Господь вам допомагає!

Степан СЕМЕНЮК. Красилівський район.