Сучасний ритм і стиль життя безперервно нам диктують свої умови, все рухається в пришвидшеному темпі – змінюємося і ми. Проте в ритмічному повсякденні все-таки варто викроювати час на себе, адже давно відомо, що резерви нашого організму мають властивість вичерпуватися, отож поповнювати їх – наше головне завдання.

І для цього, здавалося б, багато не треба, лише здоровий сон, збалансований режим харчування, достатня кількість якісної питної води, помірні фізичні навантаження та відпочинок. Це ті складові, які забезпечать добре самопочуття та здоров’я. Особливо на цих аспектах треба акцентувати увагу, якщо говоримо про дітей, адже той фундамент, який закладається змалечку, дасть можливість їм бути здоровішими в майбутньому.

Розпочати з найважливішого – правильний крок на шляху до здоров’я дітей, особливо, якщо мова йде про їхнє харчування, зокрема його якість, збалансованість та нутрітивну цінність.

 

Л. Брухнова спілкується з представниками ЗМІ під час дегустації дитячого меню

От нещодавно за ініціативи директора Комерційного неприбуткового підприємства «Хмельницька обласна дитяча лікарня» Лілії Брухнової пройшла зустріч, на яку запросили дієтологів, кухарів та експерта зі здорового харчування – сертифікованого нутриціолога, щоб проаналізувати меню для маленьких пацієнтів, які перебувають у лікарні.

 

Дієт-сестра Неля Дрозда

Не секрет, що всі страви готуються відповідно до меню, які розроблені й рекомендовані Міністерством охорони здоров’я, орієнтуючись на лікувальний профіль. Однак сьогодні, особливо з популяризацією й пропагандою здорового харчування, багато експертів радять все-таки переглянути звичне вже багато років меню для дітей.

Однак не все так просто – змотивувати дитину їсти більше овочів, менше солодощів – завдання не з легких. І тут важливо поступово, аналізуючи харчові звички сучасних дітей загалом, підходити до впровадження певних змін. «Саме в стінах медичного закладу наші кухарі готують смачно і збалансовано, щоб була достатня кількість білків, жирів і вуглеводів. Ми намагаємося докласти максимально зусиль для того, щоб їжа нагадувала ту, яку діти звикли їсти вдома, проте зберігала всі вітаміни та мікроелементи», – наголосила Лілія Степанівна.

– Ми намагаємося завжди завозити лише свіжі та якісні продукти, які зберігаємо строго відповідно до терміну придатності у спеціальних сховищах, – додала очільниця медичного закладу. – До прикладу, молочну продукцію нам постачають щодня».

Звичайно, аби забезпечити маленьких пацієнтів смачними й свіжими стравами кожного дня, в лікарні працює ціла команда кухарів та їхніх помічників у складі восьми чоловік. Однак саме дієтсестра Неля Дрозда щодня розробляє меню і дбає про те, щоб воно було різноманітним, корисним і збалансованим. «Ясна річ, що для нас орієнтиром є наказ № 931 МОЗ, однак ми враховуємо смаки й побажання, а також індивідуальні особливості наших маленьких пацієнтів», – зазначила Неля Олександрівна.

«Взагалі варто наголосити, що дієтологія не повинна асоціюватися лише з приготуванням страв і кухні в цілому – це важлива наука, завдяки якій можемо уникнути багатьох небажаних хронічних процесів в організмі дітей», – зазначила Лілія Брухнова.

 

Буфетниця Ольга Кучер

До речі, Світлана Левицька – нутриціолог, експерт зі здорового харчування позитивно оцінила смакові якості запропонованого стандартного меню для дегустації в їдальні лікарні: розсольник з перловою крупою, тушкована картопля зі свининою і чай. Фахівець, зокрема, порадила додати до раціону більшу кількість різноманітних овочів, зауваживши, що культура харчування дитини формується вдома, тому батькам варто звертати увагу на ті продукти, які переважають у їхньому щоденному раціоні. Також порадила звертати увагу на способи приготування, щоб продукти не втрачали свою нутрітивну цінність. До того ж, варто використовувати лише ті продукти, які можна чітко ідентифікувати за виглядом, до прикладу, використовувати цільні крупи, овочі, а не суміші, соуси з незрозумілими компонентами, тобто продукти, складу яких ви точно не знаєте. А ще важливо слідкувати за кількістю цукру, яку дитина споживає щоденно.

Цікаво, що дуже смакує дітям у стінах лікувального закладу саме борщ (з-поміж інших перших страв), а також тушкована картопля і плов. «Тут доволі смачно готують, їжа нагадує ту, яку звикла їсти вдома», – поділилася Алевтина, яка перебувала на лікуванні.

Зрозуміло, що саме спільними зусиллями, дослухаючись і до думки фахівців-експертів із харчування, враховуючи побажання маленьких пацієнтів, можна покращити їхній раціон у межах медичного закладу. Аби лише батьки перейняли цю естафету й покроково запроваджували зміни в культурі харчування дітей вдома.

 

Юна пацієнтка Алевтина Рудчук

На завершення згадалася цитата Карен Салмансон: «Вживання здорової їжі наповнює ваш організм енергією та поживними речовинами. Уявіть, що ваші клітини посміхаються вам і говорять: «Дякую!».

І справді, наше здоров’я починає формуватися саме на клітинному рівні. Тож не варто про це забувати.