Саме таке гасло зустрічає усіх маленьких пацієнтів і їхніх батьків при вході до Хмельницької обласної дитячої лікарні. Ключове слово «доброзичлива» насправді в цьому вислові найбільш промовисто засвідчує готовність усіх медиків робити максимально комфортним перебування дітей у стінах медичного закладу.

Уже минув рік, як комунальне некомерційне підприємство «Хмельницька обласна дитяча лікарня» очолила Лілія Степанівна Брухнова. З приходом нового керівника, як показав час, прийшли і якісні зміни не лише в організації роботи медичного закладу загалом, оновлення відбулося на всіх етапах надання фахівцями медичних послуг.
Головними результатами, яких вдалося досягти в роботі та якими можна направду гордитися, – це те, що маленькі пацієнти, перебуваючи на лікуванні в стінах обласної лікарні, дійсно отримують якісні медичні послуги й проводять час із задоволенням у відремонтованих палатах відділень денного стаціонару. Час лікування й оздоровлення більше не викликає суму, бо тут подбали про те, щоб діти відчували себе максимально комфортно.
Дитинство – це ж дивовижний час, і зовсім не хочеться сумувати й хворіти, тож завдання дорослих – робити кожен день дитини щасливішим. І це стало важливою складовою у комплексній роботі всього медичного персоналу закладу. Тут облаштована ігрова кімната для діток, в якій проводяться цікаві заходи й зустрічі з малечею, до якої, до речі, приходять і відомі блогери, і актори, і благодійники з подарунками.
Як розповідає директор КНП «Хмельницька обласна дитяча лікарня» Лілія Брухнова, втілити плани можна лише за двох умов – бажання та фінансування.
«Фактично з травня минулого року ми розпочали співпрацю з Національною службою здоров’я. Однак, як показала практика, ми не були готові до тих завдань, які перед нами ставили. Тоді було підписано лише чотири договори, тож фінансування за ними не вистачало. Якщо порівнювати з 2019-им, то воно було майже вдвічі меншим, – розповідає очільник медичного закладу. – І тому необхідно було вжити низку заходів як для оптимізації ліжкового фонду, так і працівників медичної установи. Проте водночас ми мали йти в ногу з часом і розширювати спектр послуг. Адже комунальне некомерційне підприємство – це та установа, яка надає і платні послуги. Тож в короткі терміни ми розробили й затвердили перелік платних послуг, і з червня до січня 2020 року заробили самостійно майже 500 тисяч гривень».
Життя не стоїть на місці, тому необхідно в першу чергу правильно розставити акценти, зазначає Лілія Степанівна. Тож поступово вдалося оновити матеріально-технічну базу лікарні, провести ремонтні роботи в приміщенні, зокрема замінити каналізаційну систему, потроху, хоч і важко, закуповується дороговартісне обладнання (новий наркозно-дихальний апарат, монітори пацієнта для вимірювання рівня вуглекислого газу, лапароскопічна стійка, сучасний відеоцистоскоп тощо). Адже для роботи на ньому можна залучати фахівців високого рівня, проте, як наголосила Лілія Брухнова, саме наші лікарі – це когорта сильних професіоналів, які мають і досвід, і бажання розвивати лікарню.
«Маємо чим гордитися сьогодні, адже вдалося офтальмологічне відділення трансформувати в хірургічне. Наразі ми єдині в області, хто надає сьогодні такі послуги. Також оновили роботу урологічного, ортопедичного та травматологічного напрямів. Далі плануємо розвивати більше роботу хірургії», – ділиться директор.
Варто й нагадати, що вже незабаром запрацює поліклінічне відділення після капітального ремонту, також є сподівання, що й новий корпус обласної дитячої лікарні все-таки вдасться запустити з часом у роботу. Наразі на території медичного закладу ведуться роботи з будівництва переходу, який сполучатиме старий корпус діючої лікарні та новий.
Словом, є чимало приводів для гордості, бо зроблено справді дуже багато за доволі короткий термін, однак, як наголошує Лілія Брухнова, без коштів, на жаль, нічого реалізувати не вдасться. Бо сьогодні можна рухатися вперед лише за фінансової підтримки Національної служби здоров’я та області.
Діти не можуть чекати, вони мають отримувати весь спектр необхідних медичних послуг. Їхнє завдання – бути щасливими й здоровими. А для цього є план розвитку медичного закладу, є бажання всього колективу працювати.