Нещодавно в мене нестерпно заболіло коліно. Звернувся до сімейного лікаря, і він дав направлення в поліклініку на рентген і до травматолога. Через біль у нозі йти було дуже важко, навіть з паличкою, тому викликав таксі. Добравшись до Хмельницької поліклініки № 2, вже о 9 годині ранку побачив чергу людей на запис на рентген. Діждавшись своєї черги, здивувався, що записали аж на 10 червня, бо ж було лише 3 червня. Через 20-30 хвилин черга в коридорі зникла, і я запитав, чи можливо сьогодні пройти рентген. Почув категоричне «ні — працюємо лише за записом».

Сподівався потрапити до травматолога, пошкандибав до реєстратури. Працює одне віконце, в черзі людей, як оселедців у бочці, понад 20 осіб, більшість з яких похилого віку. Присісти немає де. Про 1,5-метрову дистанцію під час коронавірусу і не йдеться, задуха... Дехто стоїть з валідолом в руках. Через годину дістався до заповітного віконця — записали аж на 11 червня. Запитую, як записатися до лікаря по телефону, кажуть: «Лише особисте звернення». Порадили також: якщо почуваєте себе дуже зле, або щось не влаштовує, зверніться до приватників, мовляв, там і черг нема і лікують швидко та добре.
Вирішив пошукати лікарської допомоги в поліклініці № 1. Викликав таксі, дістався до місця, та радіти не було чому, — на рентген записують на 14 червня, до травматолога на 16, прийом тільки за записом. Ось такого ставлення до хворої людини я не пригадую ще з часів Союзу. Кому на руку такий «сервіс»? До кого наближена така медична допомога, про що рапортують на кожному кроці? На думку прийшла вся нецензурна лайка, але саме вона й підходить, щоб охарактеризувати таку допомогу хворому, таке забезпечення конституційних норм. Я викликав таксі та з гіркою образою за втрачену надію пролікувати хвору ногу, яка розболілася ще сильніше, поїхав додому, витративши 160 гривень на таксі. Для пенсіонера — це, погодьтеся, розкіш.
Вдома кілька годин пробував додзвонитися на «гарячу лінію» Міністерства охорони здоров’я, набираючи номери: 0800801333, 0800505201, а в Хмельницькому — 1545. Хотів поскаржитися і пояснити, що таке ставлення злочинне. Додзвонитися неможливо — або не відповідають зовсім, або, подякувавши, що звернулися саме до них, нагадують, що для покрашення умов розв’язання проблеми розмова буде автоматично записана, але, на жаль, всі оператори зараз зайняті, — подзвоніть пізніше... Від такої гарячої лінії толку немає, вона допоможе, як мертвому припарки. Дурять, знущаються над хворими людьми і не несуть відповідальності. Що ж то за реформи такі, що від них ще більше шкоди? Все ж сподіваюся, що наші чиновники відреагують на мого листа і дадуть конкретну відповідь, а не байдужі відписки на зразок «гарячих ліній». Чи, може, вважають, що записи до спеціалістів на тижні вперед — це норма?