Найбільш обговорювані новини останніх тижнів — про новий штам коронавірусу, що вперше проявився в Індії і має назву штам-D (Дельта).

Штам коронавірусу Дельта зафіксовано вже в 92 країнах світу. В країнах Європи він також вже досить поширений. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, в Німеччині на штам Дельта  припадає вже понад 70% нових випадків захворювання. У кількох регіонах Іспанії, зокрема Каталонії, вже зареєстровано 20% випадків інфікування штамом Дельта. У Греції очікується, що він почне домінувати до середини серпня (ВООЗ прогнозує нову хвилю смертей через штам Дельта).  
Новий коронавірус виявлений і в Україні. Симптоми зараження коронавірусом Дельта відрізняються від вже відомих ознак COVID-19. У тих, хто захворів, підвищується температура тіла і з’являються ознаки, подібні на симптоми гострого отруєння (блювота, діарея).
Українські лікарі наголошують, що штам — D вирізняється високою інфекційністю і дуже швидко передається від людини до людини в колективах і сім’ях. Для захисту від зараження рекомендують двічі вакцинуватись, носити маски і дотримуватись карантинних рекомендацій навіть тим, хто вже двічі вакцинувався.
За словами медиків, особи, які були щеплені, проте все ж інфікувалися Дельта, легше переносять хворобу, ніж не вакциновані.
Як відомо, Ізраїль був тією країною, що досить швидко двічі провела вакцинацію практично всього дорослого населення. Але останні повідомлення свідчать про те, що це не захистило вакцинованих ізраїльтян  від  заражень коронавірусом Дельта. Попередні висновки ізраїльських службовців охорони здоров’я припускають, що близько 90% нових інфекцій, імовірно, були спричинені варіантом Дельта. Близько половини дорослих були повністю щеплені вакциною Файзер. Діти до 16 років, більшість з яких не були щеплені, становили близько половини заражених.
Цього тижня уряд розширив свою кампанію вакцинації, включивши всіх дітей віком від 12 до 15 років. Кількість випадків захворювання в Ізраїлі порівняно низька за світовими стандартами. Але нові випадки захворювання на COVID-19 зросли. В Ізраїлі ввели нові карантинні заходи для стримування поширення Дельта — штаму коронавірусу. Відтепер усі прибулі будуть здавати ПЛР-тести.
 І хороші новини. Дослідники з Університету Північної Кароліни (США) нейтралізували COVID-19 за допомогою спеціальних нанопасток. Відзначається, що механізм інфікування SARS-CoV-2 полягає в тому, що вірус чіпляється за ангіотензин на поверхні клітини за допомогою спайкового білка і таким чином проникає в неї. Вчені вирішили обдурити його і створили частинки зі сфероідних клітин легенів людини (LSC) з аналогічними рецепторами ACE2. Тобто, придумали свого роду пастки для вірусу, за які він чіпляється. Метод лікування вже випробували на мишах і макаках. «Нанопастки» вводили в організм тварин через інгаляції. Так, нове пристосування допомогло знизити запалення і фіброз в легенях, і в рази швидше вивело вірус з організму тварин.
«Сконцентрувавшись на захисті організму, а не на самому вірусі, який продовжує мутувати, ми отримали можливість розробити терапію, яка буде ефективна довгий час», — зазначили вчені і додали, що в людський організм «нанопастки» можна помістити також за допомогою інгаляцій. Ці частинки здатні до тривалого життя, тому процес боротьби з коронавірусом обіцяє бути успішним.