До Асоціації міст України все частіше звертаються територіальні громади зазначаючи проблеми щодо погашення заборгованості по зарплатам медичним працівникам.

Така ситуація склалася через окремі причини, а зокрема, було розтягнуто у часі укладання договорів про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій з НСЗУ та їх фінансове покриття у 2021 році. До того ж розрахунок обсягів фінансування для медичних закладів у 2021 році здійснюється на мінімальному рівні, оскільки у 2020 році було оголошено пандемію, карантин і заборону на проведення планових госпіталізацій та оперативних втручань. А для визначення кількості медичних послуг, що надаватимуться у 2021 році, беруться за основу кількість наданих та оплачених медичних послуг у 2020 році (згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 15.02.2021 року №133 «Деякі питання реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у II-IV кварталах 2021 року»). 

Більшість лікарень, які були передані у 2021 році з районного рівня в результаті адміністративно-територіальної реформи, неоптимізовані за своєю структурою та функціями відповідно до потреб громад і тому договори підписали на мінімальну кількість пакетів.

НСЗУ постійно змінює вимоги до надавачів медичних послуг.

Відпускні та матеріальна допомога на оздоровлення медичним працівникам, які обслуговували хворих з гострою респіраторною хворобою COVID-19 і отримували доплати у розмірі 300% заробітної плати, котрі не враховані у відповідному розмірі в підписаних пакетах з НСЗУ.

Тому за підсумками першого півріччя 2021 року виникла суттєва заборгованість у багатьох закладах охорони здоров’я на оплату праці медичним працівникам, яка до кінця 2021 року зростатиме та набуде системного характеру. Також викликають занепокоєння затримки НСЗУ у виплатах за договорами, що виникли у серпні поточного року.

Таким чином, для медичних закладів нині створені такі умови, що не дозволять підписати у 2022 році договори на більшу кількість пакетів та унемовжливлюють надання населенню доступних та гарантованих медичних послуг.

АМУ звернулася до Прем'єр-міністра України Шмигаля Д.А. з проханням втрутится в ситуацію.

Асоціація міст України вважає, що для погашення заборгованості із заробітної плати медичним працівникам необхідно:

виділити додатково кошти з державного бюджету для погашення заборгованості із заробітної плати медичним працівникам з нарахуваннями;

передбачити перехідний період для закладів охорони здоров’я, які було  передано з районного рівня на рівень сільських, селищних, міських територіальних громад, для можливості покращання матеріально-технічної бази та пом’якшити вимоги до цих медичних закладів для підписання договорів з НСЗУ;

переглянути вартість тарифів на пакети Програми медичних гарантій в бік збільшення;

створити економічні, правові та організаційні механізми, що забезпечать розвиток мережі закладів охорони здоров'я;

розробити закон про Порядок створення, та припинення роботи закладів охорони здоров'я, про особливості діяльності та класифікацію закладів, як передбачено статтею 16 Закону України від 19 листопада 1992 року № 2801 «Основи законодавства про охорону здоров’я».