Як запобігти смерті нервових клітин. Медицина - Новини Рівного та області —  Рівне Вечірнє
Вчені знайшли у мозку «клітини часу», які відповідають за формування спогадів у певному порядку та відчуття часу людиною.

Група дослідників Південно-західного медичного центру Техаського університету в Далласі виявила, що мозок людини містить у собі «клітини часу», які формують відчуття часу в залежності від емоційного стану людини. Ви напевне не раз помічали закономірність: якщо вам весело, то час летить непомітно, а коли ви не зацікавлені у певному процесі, чи втомлені – час нещадно довго тягнеться.
Доктор Бредлі Лега, старший автор дослідження, вивчив мозок 27 людей. Учасникам експерименту встановлювали електроди в частину мозку, яка відповідає за навігацію, пам’ять та відчуття часу. Після чого просили відтворити 12/15 слів, які з’являлися на екрані ноутбуку протягом 30 секунд. В той час спеціалісти вивчали роботу мозку учасників.
Під час експерименту в учасників постійно функціонували відповідні клітини мозку із різними показниками активності, то швидше, то повільніше. Продуктивність роботи цих клітин залежала від їх емоційного стану учасників експерименту. Тобто плинність часу за відчуттями людини дійсно залежить від її настрою.
Поза цим, науковці побачили, що «клітини часу» формують спогади у відповідному порядку, тобто відтворюють хронологію подій.
Під час проведення експерименту «клітини часу» учасників починали працювати саме під час спроби відтворити побачені слова послідовно.
Бредлі Лега зазначив, що робота цих клітин дозволяє створити індексацію часу, саме завдяки їм, ми можемо скласти наші спогади у відповідному порядку, аби вони були логічними. Також, за словами автора дослідження, «клітини часу» створювали окремі відмітки в рамках 30-секундного вікна, під час якого показували перелік слів.
Тобто саме ці відмітки ніби допомагали пригадати учасникам експерименту коли вони бачили певне слово, що допомагало відновити послідовність. За таким принципом і наш мозок закарбовує спогади.