До оперативного штабу з ліквідації НС телефонують хмельничани із скаргами на те, що сімейні лікарі відмовляються видавати їм так звані «жовті» сертифікати про вакцинацію після першої дози щеплення.

Справді, сімейні лікарі видають лише Міжнародне свідоцтво про вакцинацію, яке можна отримати винятково після двох доз щеплення. «Жовтий» сертифікат буває лише електронним. Проте якщо у вас немає можливості встановити додаток «Дія» або ваш сертифікат там не відображається, сімейний лікар може видати довідку форми 063-О, яка замінить “жовтий” сертифікат. Для цього потрібно записатися на прийом до свого лікаря. Лише під час прийому він отримає доступ до вашої електронної медичної картки і зможе сформувати таку довідку.
Переконливо просимо звертатися за паперовими довідками і свідоцтвами про вакцинацію лише в разі крайньої потреби і не навантажувати лікарів у такий складний час!
Електронний COVID-сертифікат можна не лише показувати зі смартфона, а також роздрукувати. Зробити це можливо самостійно за допомогою порталу державних послуг «Дія» (сайт), на якому спершу зареєструватись, вказуючи свій мейл та телефон, потім замовити послугу covid-сертифікат, зачекати від 15 хвилин до кількох годин, поки документ у форматі pdf буде створено і про це вам прийде повідомлення, потім завантажити файл. Його можна роздрукувати чорним на білому папері і пред’являти в такій формі або завантажити в телефон і показувати з екрану.
Телефон гарячої лінії оперативного штабу в м. Хмельницький - +38 098 033 75 75
Нагадаємо! Уряд спростив отримання COVID-сертифікатів у Дії. Тепер сертифікат про вакцинацію можна отримати без підтвердження через Photo ID. Про це повідомляє Міністерство цифрової трансформації.
Зазначається, що для отримання COVID-сертифікатів у Дії не потрібен електронний підпис, зокрема, і Дія. Підпис, для якого потрібне підтвердження особи за допомогою Photo ID. Достатньо буде згоди користувача.
Створення сертифіката без підпису вже доступне в останньому оновленні програми.
Щоб згенерувати COVID-сертифікат, як на порталі, так і в додатку Дія, достатньо авторизації через BankID або Mobile ID.
Для того, щоб отримати сертифікат у додатку Дія, необхідно:
- оновити програму Дія до останньої версії;
- натиснути Послуги та вибрати пункт COVID-сертифікати - Отримати сертифікат;
- поставити галочку, щоб дати згоду на передачу даних з Електронної системи охорони здоров’я (ЕСЗ) до Дії.

Щоб створити сертифікат на порталі, потрібно:
- авторизуватись на порталі;
- у меню Послуги натиснути пункт Здоров’я, а потім – COVID19-сертифікат про вакцинацію;
- дати згоду на передачу даних з Електронної системи охорони здоров’я (ЕСЗ) до Дії.

Найперша порада, якщо не вдається завантажити сертифікат, - оновити застосунок Дія. Багато проблем вирішується зі встановленням найновішої версії.
При виникненні таких питань можна звертатися до технічної підтримки застосунку Дія, а також у чат Дії.