Історія, яку розповів, завітавши до редакції «ПВ» наш постійний читач з Хмельницького, важко назвати нетиповою. Навпаки, з нею зіткнулися більшість пенсіонерів. Тож про реалії обіцяної тисячі на ліки в «Дії» розповідає Микола Борисович Рябчук.

– Я – пенсіонер, а отже, маю право на те, щоб придбати ліки на тисячу гривень у подарунок за вакцинацію.
Такій можливості, до речі, втішилися чи не всі пенсіонери, бо ж нині мало хто з нас обходиться без ліків. А вони такі дорогущі.
Так ось. Встановив я у телефоні «Дію». Приватбанк повідомив про відкриття картки на тисячу гривень. Словом, необхідні «процедури» зробив, все вийшло, йду задоволений до аптеки. Підбираємо з аптекаркою ліки, бо ж, з’ясовується, не всі з них можна купити на цю тисячу, лише вітчизняні, і згідно з визначеним переліком.
Вибрали. Все, можна розраховуватися. Аж тут халепа: «Ваш телефон не підтримує цієї функції».

Отакої! Моєму ж «Самсунгу» десь років зо п’ять, отримав у подарунок на день народження. Смартфон, хоч і не останнього випуску, та мене влаштовує. У порівнянні з кнопковим телефоном, які використовують дуже багато жителів літнього віку, мій — просто супер.
Знову йду до Приватбанку. Розповідаю, що не вдалося купити ліки. Спробуйте через Інтернет замовити на якесь із відділень, можливо, вдасться отримати, роз’яснюють мені.
З цією порадою знову звертаюся в аптеку. «А як же розрахуєтеся, якщо телефон не підтримує безконтактну оплату NFC. А гроші все одно треба зняти», — чую пояснення.
Який же вихід?
Треба, щоб ви свою картку з тисячою «перекачали» на телефон когось із знайомих, але такий телефон, який підтримуватиме цю дію, і разом з його власником прийдете за ліками, підказують в аптеці.
Люди добрі, це ж МММ відпочиває у порівнянні з тими «схемами», які ведуть нас за «дармовими» ліками. Ось і думаю, скільки вакцинованих пенсіонерів за чотири місяці зможуть скористатися правом отримати ліки, якщо в них «не ті» телефони? Якщо жодну з почутих пропозицій нереально втілити? Навряд чи половина таких набереться. Куди ж підуть тоді не використані нами гроші, хто розпоряджатиметься ними?
Все зробили так, щоб більшість людей не змогла отримати ту тисячу на ліки. Принаймні, пенсіонери без смартфону — точно. Такі обурення почуєте не від одного.
Чому б для стареньких людей, які вміють лише натискати зелену й червону кнопки на телефоні, для тих, хто немає сучасних смартфонів, просто не видати картки з тисячею для розрахунку? Навіщо створювати це пекло?
Питання залишаються риторичними, і я роблю висновок: щоб придбати на тисячу ліків, треба насамперед купити новий смартфон, десь за тисяч 10-15, підключити його до Інтернету, пройти навчання, як користуватися цією диво-технікою, а тоді вже сміливо рухатися до аптеки. Після таких випробувань валідол вам точно знадобиться.