Новий штам коронавірусу — Омікрон — розповсюджується просто з ураганною швидкістю. В Україні щодоби лабораторно підтверджують майже 40 тисяч випадків захворювань. У Хмельницькій області, зокрема, щодоби виявляють понад дві тисячі хворих. До прикладу, у листопаді минулого року, у пік чергової хвилі пандемії, реєструвалося в середньому 1200 хворих за добу. У січні 2022-го було виявлено 27264 хворих.
Всього з початку пандемії COVID-19 в нашій області інфіковано понад 182 тисячі людей. Понад 3,5 тисячі з них, на жаль, померли.

За словами Миколи Габрикевича, директора ДУ «Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України», з області щотижня направляються до референс-лабораторії для секвенування проби біоматеріалів, які відбираються у хворих з різних куточків нашої області. І результати досліджень зразків підтверджують, що 100 відсотків інфіковано саме штамом Омікрон.
 На амбулаторному лікуванні перебуває понад 22 тисячі людей. Однак госпіталізації нині потребує значно менше хворих, ніж під час минулої хвилі.
— Можемо стверджувати, що Омікрон дуже заразний, — каже головний лікар КП «Хмельницька інфекційна лікарня» Оксана ПІДДУБНА. — У той же час бачимо, що він, на щастя, має легший перебіг. Як правило, вражає верхні дихальні шляхи. Клінічні ознаки хвороби при ньому інші, ніж у Дельти. Так, набагато коротший інкубаційний період — в середньому три дні. У більшості починається гостро: підвищення температури, набряк слизової носа та зіву. Дуже характерний біль у горлі, як під час ангіни. Може бути сухе покашлювання.
 Нині хворіє багато дітей. До лікарні потрапляють дітки, у яких сильна інтоксикація, важко збити високу температуру, можливі блювота та пронос. Є також пневмонії. У реанімації у нас перебували в основному дітки віком до року, наймолодшому пацієнту було два тижні.
 Лікарня нині завантажена на 80 відсотків. 145 пацієнтів з коронавірусною хворобою, 36 із них — діти.
 Можемо констатувати, що летальність значно нижча, ніж була минулої хвилі. Зокрема, у січні, на щастя, у нашому закладі померло лише 14 хворих. А торік помирало по 2-3 людини за добу. До того ж, нині від ускладнень, спричинених коронавірусом, гинуть здебільшого пацієнти віком 80 років і старші. Усі вони мають важкі супутні захворювання.
 Оксана Вікторівна зазначає, що, окрім коронавірусу, продовжує циркулювати вірус грипу. Ми теж його виявляємо. Особливо небезпечно, коли грип і коронавірус атакують людський організм одночасно.
 Коли людина відчуває будь-які симптоми хвороби (від нежитю до підвищеної температури), вона повинна залишатися вдома. Багато хворих не роблять тести, бо, до прикладу, хвороба минає легко і швидко. Тим більше, треба побути вдома хоча б кілька днів, аби максимально знизити кількість можливого інфікування інших людей. Усі повинні про це пам’ятати. І дбати не лише про себе. Так само всі маємо пам’ятати про обов’язкові правила карантину: носіння маски, дотримання соціальної дистанції, часте миття рук.
 І ще, наголошує Оксана Піддубна, усі повинні вакцинуватися від COVID-19. Саме щеплення захищає від важкого перебігу хвороби і летальності (до речі, пацієнти, які потрапляють до реанімації, — невакциновані). А в глобальному, так би мовити, значенні, вакцинація не дає вірусу змоги мутувати в людському організмі. Тому, чим більше вакцинованих, тим швидше повинна завершитися пандемія. А ми ж усі цього хочемо, правда?
 Тож варто вирушати до пунктів щеплення. Кому — за другою дозою, кому — за бустерною. Кому, можливо, поки за першою. Не варто зволікати. Адже нині вакциновано лише 52 відсотки мешканців області. Для перемоги над пандемією цього поки що замало.