14 грудня – у День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції – по всій Україні хвилиною мовчання згадали великий подвиг відважних Героїв, які йшли в бій з ядерним лихом.

Саме ця дата вибрана невипадково, адже в далекому 1986 році у день офіційно було завершено будівництво об’єкта під назвою «Укриття» – саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС, котрий забезпечив зберігання його радіоактивних відходів.
Із 2006 року згідно з Указом Президента України щорічно в нашій державі проводяться заходи із вшанування Героїв-ліквідаторів.
І на Хмельниччині начальник обласної військової адміністрації Сергій Гамалій, представники влади міста, рятувальники та ліквідатори аварії на ЧАЕС поклали квіти до пам’ятників «Героям-пожежникам, які врятували світ від ядерної катастрофи» і «Героям та жертвам Чорнобиля».
«Вічна пам’ять тим, хто віддав життя, зупиняючи ядерний смерч, - сказав очільник області. – Глибока шана та щира подяка усім ліквідаторам, хто зробив вагомий внесок у справу подолання наслідків Чорнобильської катастрофи!»
Довідково: «Укриття» (більш відоме як «Саркофаг») — ізоляційна споруда над четвертим енергоблоком ЧАЕС, побудована до листопада 1986 року після вибуху 4-го реактора.
Термін експлуатації саркофага був запланований на найближчі 20-40 років, тому у 2000-х роках запроєктували спорудження нового укриття. І в 2012 році будівництво «Укриття» стартувало, здали його в експлуатацію 2019-го. На це було витрачено 400 тисяч кубометрів бетонної суміші і 7 тисяч тонн металоконструкцій. Загалом 206 днів 90 тисяч людей працювали на цьому будівництві.
Однак 13 лютого 2013 року стався обвал плит над машинним залом енергоблоку площею кілька сотень квадратних метрів. За даними офіційних органів, це не вплинуло на захисні властивості «Укриття» і не спричинило за собою підвищення радіаційного фону.