На Хмельниччині жертвами Голокосту в часи Другої світової війни стали понад 153 тисячі людей. Одним із місць страти в області був колишній Ярмолинецький район. Про це розповіла менеджерка Хмельницького музею пам’яті жертв Голокосту Людмила Фоміна: «Райони, де люди найбільше постраждали від репресій, це Антонінський, Дунаєвецький, Летичівський, Кам’янець-Подільський, Проскурівський, Старокостянтинівський, Шепетівський і Ярмолинецький».

Історик Олександр Король розказав, що на околиці села Шарівка Ярмолинецької селищної територіальної громади, де до Другої світової війни був яр, восени 1942 року вбили пів тисячі жителів єврейського містечка. Нині на цьому місці — пам’ятник.
«Була довга колона людей. Німець взяв кулемет, вийшов на горб. Всіх роздягали, напевно, щоб було видно добре, бо був сильний туман. По 10 осіб заганялися на це місце, ставили потилицями. Він з кулемета звідти людей розстрілював», — розповів науковець.
І додав, що у Шарівці були ті, кому вдалося уникнути знищення. Пригадує про порятунок єврейки, яка потім вчителювала у селі.
Місцева жителька села Шарівка Ірина Сікорська заявила, що свідків тих подій серед живих вже немає. За життя вони ділилися спогадами.
Тих, кого не розстріляли, відправляли у Ярмолинці в гетто — місце примусового тримання євреїв, пояснив кандидат історичних наук Юрій Хоптяр.
Голокост мав непоодиноке, а масове явище. В Ярмолинцях було знищено близько 14 тисяч євреїв шляхом розстрілів.
Пам’ятник розстріляним євреям у Шарівці встановили 2004 року на місці обеліска.
Староста села Микола Завацький сказав, що на місце розстрілу євреїв приходять місцеві жителі й приїжджі: «Ми навідуємося сюди, позаминулого року тут покрасили все, покіс робимо щороку. Є люди, які самі сюди приходять, вшановуючи жертв Голокосту, самостійно наводять порядок».
На це люди приносять каміння, як символ пам’яті про загиблих євреїв, що було зроблено і у Міжнарожний день пам’яті жертв Голокосту 27 січня.