У музеї історії міста Хмельницького відбувся круглий стіл під назвою «ОУН і Степан Бандера як символи боротьби за незалежність України», присвячений 90-річчю створення ОУН та 110-річчю з дня народження Степана Бандери. У ньому взяли участь науковці, викладачі вищих навчальних закладів міста, представники громадських організацій та засобів масової інформації,   вчителі загальноосвітніх шкіл, молодь.

Галина Барабаш – директор музею історії міста Хмельницького – у вступному слові наголосила: «Ми нарешті маємо навчитися бачити й шанувати своїх героїв. Представники організації українських націоналістів, зокрема Степан Бандера, – це ті символи нашої боротьби за українську незалежність, які мають бути шановані на найвищому державному рівні. Проводячи просвітницьку роботу, ми хочемо, щоб люди адекватно оцінювали внесок тих борців, які не задумуючись віддавали за Україну свої життя. Отож потрібно пам’ятати, якою ціною нам дісталася українська незалежність, на чиїй самопожертві постала вільна Україна».
У своєму виступі видавець Валерій Куфльовський детально зупинився на біо- графі Степана Бандери, приділив увагу сім’ї, в якій він народився, розповів про його батьківщину, студентські роки та часи активної діяльності ОУН УПА тощо.
Кандидат історичних наук, доцент кафедри суспільних дисциплін Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії Віктор Адамський наголосив, що постать Степана Бандери насправді далеко неоднозначна. Тому сьогодні є ще чимале гносеологічне поле для подальшої дослідницької праці.
Василь Горбатюк, директор обласного літературного музею, підготував доповідь «Український голос» у Проскурові: матеріа- ли про підпілля ОУН у фон-дах обласного літературного музею». «Зокрема, на теренах Проскурова діяли представники мельниківської гілки. Їм вдалося навіть зайняти владні місця. А окружний провід організації розташовувався в редакції газети «Український голос».Справжнім керівником газети був Юхим Кошельник, уродженець Деражнянщини. До речі, саме його заступник Петро Януш очолював окружний провід ОУН». Пан Василь згадав і про зв’язкового між Проскуровом і Львовом, де були зосереджені основні сили підпілля, Анатолія Ланковського, молодшого літературного працівника. Учасників підпілля переслідували, їх жорстоко карала окупаційна влада.
Виступили на заході і представники сучасних молодіжних організацій. Зокрема, голова Хмельницького осередку НСОУ «Пласт» Олександр Процун та його побратим Андрій Колесник розповіли про подвиги Степана Бандери, Романа Шухевича та Василя Кука, які є прикладом для наслідування. Також досить емоційно виступив Дмитро Савчук, голова Товариства збереження історії України МГО «Січ», який розповів про боротьбу української молоді за незалежність України. Дмиторо наголосив, що саме члени організацій «Пласт», «Луг», «Січ», «Сокіл» теж, без жодних вагань, віддавали свої життя за Україну.