Саме цей розстріл називають першим масовим, під час якого в Кам’янці-Подільському знищили понад двадцять тисяч євреїв. І це лише за 24 години. Страшні розправи над ними проходили по всій Україні, на жаль, Хмельниччина не стала винятком.

 За ініціативи Державного архіву Хмельницької області вкотре згадати невинно убієнних людей, у Хмельницький ТЦ «Вудмол» завітав заступник голови Хмельницької облдержадміністрації Володимир Юр’єв, представники Департаменту інформаційної діяльності, культури, націо­нальностей та релігій ОДА, викладачі та студенти хмельницьких вишів і представники ЗМІ.
Як розповіла заступниця директора Державного архіву Хмельницької області Марія Коваленко, загалом під час Голокосту майже 6 мільйонів євреїв у Європі зазнали систематичних переслідувань і знищення. Кількість загиблих українських євреїв склала понад два мільйони людей, що становить більше 70% довоєнного єврейського населення.
5 липня 1941 року в селі Купель Волочиського району відбувся перший розстріл 89 євреїв, а 28 липня, під час «єврейської акції» в Шепетівці було знищено 1000 осіб. Масштабного винищення зазнала єврейська громада на Дунаєвеччині. 31 серпня 1941 року у Миньківцях розстріляно 1840 євреїв, 1 вересня у селі Сокілець – 1224 осіб, у селищах Смотрич – 1441, Балин – 264, Шатава і Маків – 1218, станція Дунаївці – 117 осіб (26 сімей). 2300 чоловік єврейського населення знищили у Дем’янковецьких фосфорних шахтах, більше 1000 розстріляли під Чаньківським лісом, понад 600 живцем засипали землею у колгоспному льоху.
Як зауважив Володимир Юр’єв: «…Жодна цивілізована освічена людина не в силах зрозуміти, як можна бажати повного винищення інших людей тільки через відмінності у їхній культурі, звичаях, способі життя».