Весна прийшла сонячними зливами, зелен-вибухом, заливчастими виспівами птаства – світ укотре воскрес на радість людині. Піднесений настрій панував і в прозаїка Василя Горбатюка: кам’янець-подільська «Рута» видрукувала його книжку «Птиці над нами» (повісті, оповідання, 272 стор.).

На презентації чергового видання, яка відбулася в обласному літературному музеї, автор розповів читачам: «Кожен має своє призначення на землі. Так сталося, що у мене покликання – словом відтворювати реальність через внутрішній світ персонажа… Я використовую те, що чув і бачив, але інтерпретую. Деталі – це правда життя. Хоча ніхто не заперечить: іноді художня правда значиміша за життєву. Чому така назва книжки? Птиці – символ. Вони – над нами, як провісники Божі. Так вийшло з художнього образу однойменного оповідання».
Василь Горбатюк пише для дорослих, дітей, дослідив і видав чимало архівно-документальних творів про голодомор і терор на Поділлі, забутих постатей нашого краю. «Це каторжна робота, – зазначив поет Анатолій Ненцінський. – У цій книжці автор вирішив відпочити душею». Письменник справді відходить од «важких» тем до «легкої» прози. Новизна – у перевтілюванні літератора. У повісті-диптиху «У свічаді жіночого «Я» з Ганнуською і курортним щоденником бачимо іншого Горбатюка: знавця жіночого серця. Хто захоплюється творами про любов – неодмінно прочитайте. Сам письменник зізнається: «Це твори, які народились у моїй уяві. Але герої мали своїх прототипів».
Враженнями від нової книжки поділилися письменники Микола Мачківський, Віталій Мацько, Петро Маліш, Михайло Цимбалюк, заступник директора Хмельницького обласного літературного музею Людмила Данилюк.