Цьогоріч виповнилася 101-а річниця з часу однієї з найжахливіших подій у сучасній історії — геноциду мільйонів вірменів Османською імперією 1915 року.

У багатьох українських містах встановлені пам’ятні знаки, присвячені цій трагедії. Хачкар (у перекладі з вірменської мови – пам’ятний знак) відкрили та освятили й у Хмельницькому. Його виготовили та привезли з Вірменії за сприяння голови Спілки вірменів України Вілена Шатворяна. А на відкритті були присутні міський голова Хмельницького Олександр Симчишин, керівник релігійної громади Вірменської апостольської церкви в обласному центрі Георгій Аветян, голова обласної Спілки вірменської національної культури «Арарат» Сурен Авакян, представники нацменшин та громадськість міста.
Виступаючі говорили про те, що меморіальний знак — це не лише данина пам’яті невинно загиблим вірменам, а й застереження для майбутніх поколінь, аби подібні трагедії не повторилися. Аналіз історії кривавого ХХ століття дозволяє сьогодні стверджувати, що геноцид вірменів 1915 року «відкрив» сумний перелік трагічних подій, коли держава задля втілення расової, національної, ідеологічної або класової доктрини з небаченою до того жорстокістю, а іноді й з відвертим садизмом, розправлялася з беззахисним мирним населенням. Зокрема, масовий терор більшовиків у Радянському Союзі в роки громадянської війни, голодомор 1932-1933 рр. в Україні, голокост євреїв у нацистській Німеччині, винищення й етнічні чистки серед мирного населення під час війн на Балканах  наприкінці 90-х… На закінчення заходу пролунали пісні у виконанні вірменського співака українського походження, переможця багатьох конкурсів і фестивалів, «українського Робертіно Лоретті»  Андраніка Алексаняна, лауреата першої премії Міжнародного конкурсу талантів  Армана Аракеляна.
Український та вірменський народи у минулому столітті пережили страшні трагедії. Дай Бог усім нам мудрості у прийнятті рішень, виваженості у діях і людяності у серцях, аби ті трагедії залишились тільки в історії.