Ні для кого не секрет, що частина кар’єрів Хмельниччини давно стали ласим шматком для корупціонерів та рейдерів. Особливо ж, коли мова заходить про державні кар’єри. Знекровлені грабіжницькими схемами, окремі з них тепер заледве можуть підвестися з колін. А от волі протистояти хапугам-ділкам і зберегти за собою право на такий важливий промисел, держава, як правило, не виявляє.
Та у випадку із ДП «Закупнянський кар’єр», яке розташоване в селищі міського типу Закупне Чемеровецького району, інтереси держави взялася відстоювати прокуратура Хмельницької області. У центрі підозр та звинувачень опинився мешканець Черкас, який на час вчинення злочину, в 2011-2012 роках, виконував обов’язки директора Закупнянського кар’єру.

«Фраєра» згубила, даруйте на слові, жадібність. Колишній керівник Закупнянського кар’єру, про якого йде мова, так захопився власними повноваженнями, що став використовувати, будь-які можливості, аби вивести з підприємства, яке довірила йому держава, через окремі фірми побільше купюр. Ці кошти державне підприємство сплачувало за нібито придбане в них майно, ремонт техніки та устаткування. Насправді ж, ніщо нікуди не поставлялося, а ремонт здійснювали самі працівники кар’єру. А що справді добре робилося, то це множилися фальшивки: підроблені акти, накладні, договори, податкові декларації й навіть підписи службових осіб.
Докази під час досудового розслідування збирали слідчі фіскальної служби й працівники прокуратури області. Роботи на місяці, за словами начальника відділу прокуратури Хмельницької області Олега Львовського, вистачило всім (cаме він пізніше виступатиме як обвинувач у суді касаційної інстанції).
«Упродовж 2011-2012 років на підставі фальшивих документів обвинувачений перерахував низці фірм з міста Дніпра майже 600 тисяч гривень», — розповів прокурор.
Доводів винуватості виявилося більш аніж достатньо, тож вони знайшли спочатку своє підтвердження в суді першої інстанції. Вирок Городоцького районного суду колишньому керівнику Закупнянського кар’єру такий:  8 років позбавлення волі та позбавлення права обіймати керівні посади строком на 3 роки. Конфіскація усього майна, крім житла.
Відтак справу передають до Апеляційного суду Хмельницької області. Після досить тривалого вивчення матеріалів слідства Апеляційний суд Хмельницької області визнає серйозне зловживання в. о. керівника Закупнянського кар’єру службовим становищем та розтрату державних коштів в особливо великих розмірах.
«Сума, яка знайшла своє відображення в обвинувальному вироку Апеляційного суду на той час, коли долар коштував вісім гривень, складала майже 73 тисячі 500 доларів. Згідно з законом, вона належить до особливо великої, — коментує гучну справу секретар кримінальної палати, слідчий суддя Апеляційного суду Хмельницької області Сергій Болотін. — Вина підсудного доведена зібраними під час досудового слідства і перевіреними судом доказами. З огляду на те, що ми є судом другої інстанції і слідство — це не зовсім притаманна суду функція, однак в деяких подібних випадках передбачена законом. Тож з метою перевірки доводів обвинувачення, ми провели судове слідство, допитали ряд свідків. Разом із письмовими доказами, актами ревізії, експертиз, сукупно підтвердили вину колишнього в. о. директора ДП «Закупнянський кар’єр» у вчиненні цих протиправних діянь».
Ухвала Апеляційного суду Хмельницької області така ж, як і місцевого — 8 років позбавлення волі та позбавлення права обіймати керівні посади строком на 3 роки. Конфіскація усього майна, крім житла.
У січні поточного року Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних та кримінальних справ залишив зазначений вирок без змін. Засуджений взятий під варту в залі суду та нині вже відбуває заслужене покарання.
 Р.S. Схем розбазарювання безцінних надр неньки Вітчизни нині намножилося стільки, що хоч видавай «посібник для шахрая». Скажімо, з території ДП «Нігинський кар’єр» із 2010 до 2013 років через підставні фірми-«конячки» було викрадено, що документально підтверджено, близько мільйона кубометрів цементної сировини та глинистих порід. За словами нинішнього директора цього кар’єру Миколи Ткача, збитки склали понад 60 мільйонів гивень. Як відомо, з його приходом, повернуто у власність ДП «прихватизовані» сім кілометрів залізниці та пально-заправний комплекс. А от зловмисники і досі чомусь не покарані…
 У масштабах країни безперешкодне паразитування на малих та великих кар’єрах уже сягнуло шокуючих розмірів. Тож як роботі фіскальників та працівників обласної прокуратури, так і одностайному вироку шахраю судів одразу трьох інстанцій, включаючи касацію, можемо лише поаплодувати.