Залежність транспортної мережі обласного центру від приватних перевізників має суттєві недоліки. Найголовніший — можливість «викручувати руки» владі, диктуючи цінові умови. Нині, коли йде обговорення нових тарифів на перевезення пасажирів у Хмельницькому, це теж відбувається. Але, здається, якось м’якше, щось, складається враження, змінилося в нашому транспортному королівстві. Й це яскраво проявилося під час громадських слухань щодо вартості проїзду, які днями відбулися в кінотеатрі імені Тараса Шевченка.

Зазвичай на слуханнях приватні перевізники «брали горлом». Воно й логічно, бо хто на них присутній та зазвичай має чисельну перевагу? Так, є кілька представників влади, преса, з десяток-другий громадян, а інший загал — приватні перевізники. Вони своїм лементом і задавали тон, пояснюючи, що вартість проїзду неодмінно має зрости. Але тональність останніх слухань була іншою: можливо, маршрутники відчували, що їхні вимоги зависокі?
Отже, нагадаємо, що проект рішення влади передбачає зростання вартості проїзду для приватників до        4,5 гривні. Тобто проїзд у великих автобусах стане дорожчим у півтора раза, у бусах — майже на тридцять відсотків. А не забагато? У минулому матеріалі (див. «ПВ» від 24 січня, № 8, «Тролейбус наздоганятиме маршрутку») ми вже писали, що в аналізі, який додається до проекту рішення про підвищення тарифів, вказано, що за останній час подорожчання пального, шин, олив становило 14-26 відсотків. Чому ж тоді проїзд має зрости в ціні набагато більше?
Це один аспект. Інший, можливо, мимоволі окреслив представник одного з найбільших приватних перевізників, виступаючи на слуханнях. За його словами, компанія не знає, чи «вийде на нуль» за підсумками січня-лютого. Чуєте, представники виконкому, що затверджуватимуть нові тарифи: зараз приблизно нуль! Тим більше, що перевізник визнав, що наразі триває сезонний спад, а весною рентабельність зросте. Підкреслюємо, це пролунало з вуст перевізника привселюдно, а не журналістські здогади. Тобто вже за кілька тижнів перевізник буде «в плюсах» навіть за нинішніх розцінок. То може й не треба тариф збільшувати до 4,5 гривні, а вистачить і чотирьох?
Звісно, наразі весь аналіз, економічне обґрунтування тарифів проводить управління економіки міської ради. Але чи базується вона на справедливих цифрах? Чи чесні розрахунки надали владі перевізники? Представник громадськості Альона Береза переконана, що ні. На слуханнях вона продемонструвала копії документів, підготовлених маршрутниками, та які, за її словами, зараз і аналізують економісти міськ- ради. А в цих документах доволі цікаві цифри: перевізники переконують, що «в скорботі та поту» перевозять та перевозять безкоштовно пільговиків. Скажімо, для великих автобусів кількість пільговиків становить один до семи платних пасажирів. А в іншого власника маршруту на чотирьох звичайних пасажирів припадає один пільговик. Уявляєте, чотири до одного?! Ті, хто їздив маршрутками, ви бачили таке? Аби кожен п’ятий був пільговиком?
Натомість можна побачити, як женуть знедолених пільговиків з тих бусів. А колега розповідала, як кремезні водій і кондуктор виштовхували з автобуса учасника АТО – це вже поза межами добра та зла. Тому сумнівів у достовірності наведених цифр щодо перевезення пільгових пасажирів — достатньо. І це також має врахувати виконком, затверджуючи нові тарифи. Бо врешті-решт з міської влади спитають, а чому це проїзд подорожчав? А чому саме на стільки?
Дехто з виступаючих на слуханнях водночас висловили думку: свого часу приватні перевізники підставили плече місту; коли «Електротранс» був на межі виживання, саме вони порятували транспортну мережу Хмельницького. За це їм варто сказати «дякую» та… «до побачення». Ні, не зовсім попрощатися, але різко скоротити кількість приватного транспорту в місті. Один з експертів каже, що нова мережа передбачає скорочення кількості бусів на третину. Але начальник управління транспорту та зв’язку міськради Сергій Шепурев повідомив «Подільським вістям», що мережа, яка нині розробляється, використовуватиме на п’ятдесят маршруток менше, ніж нині. Але це все наробки, побачимо, як воно буде насправді.
Річ у тому, що нинішня мережа має занадто багато критиків. Вона дозволила із багатьма щупальцями спруту приватних перевізників захопити найприбутковіші маршрути, а комунальному, тобто нашому, «Електротрансу» перевозити здебільшого пільговиків, завдаючи збитки підприємству, а відповідно й бюджету міста, що змушений дотувати тролейбусників. Саме тому, зазначив Сергій Шепурев, тролейбус — буде пріоритетом у новій мережі. Крім того, міська влада вирішила відмовитися від блочної системи проведення тендера. Точніше, не зовсім відмовитися: але замість великих блоків, до яких входило по 7-8 маршрутів, будуть виставлятися на конкурс блоки до трьох маршрутів або просто один маршрут.
Але ці зміни нас чекатимуть вже в наступному році. Тендери на право здійснювати перевезення орієнтовно відбудуться восени. А поки нас цікавить ціна проїзду. Якщо з тролейбусами все зрозуміло — подвійне зростання вартості електрики та мінімальної зарплатні примушує підняти вартість квитків, то, як бачимо, з маршрутниками не все так просто. Місто наразі залишається суттєво залежним від їхніх послуг, тому вони можуть виставляти вимоги. Але ціна 4,5 гривні за проїзд, здається, зависока. Нехай доведуть перевізники членам міськвиконкому, що саме такі економічні реалії сьогодення. Бо за підсумками громадських слухань їхні розрахунки під великим сумнівом.