Різні думки можуть бути щодо роботи транспорту в обласному центрі: хтось задоволений, комусь не до вподоби мережа. Були питання й у нинішньої влади до розподілу маршрутів: часткова монополізація ринку дозволяла перевізникам іноді «викручувати руки» міськраді, шантажуючи її можливими страйками тощо. З’являються нові вимоги до перевезень, виникає потреба в нових маршрутах і скасування старих. Мережа потребує оновлення і з початку нового очікуються зміни. Тож що цікавого вигадали в транспортній сфері у міськраді, розповів заступник міського голови Андрій БОНДАРЕНКО.

— Андрію Євгеновичу, чи давно вже тривають роботи з оновлення мережі, хто брав участь у розробці маршрутів?
— Вже з рік як ми працюємо над новою маршрутною мережею. Залучали до її розроблення Харківський автодорожній інститут. Його фахівці  спостерігали за кількістю пасажирів, вивчали пасажиропотік.  Паралельно ми обробили більше 500 анкет хмельничан з їхніми пропозиціями, проводили громадські обговорення, у тому числі в мікрорайонах міста. Значний спротив отримали лише від представників перевізників, які, умовно кажучи, дещо монополізували ринок, а тому не хотіли змін. Внаслідок усієї цієї роботи нова мережа була сформована, і нещодавно, у вересні, виконком за неї проголосував.
— Які ж основні зміни очікують хмельничан у новому році?
— Я б сказав, що нарешті ми робимо електротранспорт основою мережі. Тобто екологічно чисті, великогабаритні тролейбуси   потіснять маршрутки. Відразу хочу сказати, що загальна місткість транспорту не зменшиться, навпаки — зросте, тобто здатність перевозити пасажирів збільшиться. Ми закільцюємо маршрут № 1 по вулиці Зарічанській, Старокостянтинівському шосе, проспекту Миру, вулиці Степана Бандери з центром міста. Зміни відбудуться й на маршрутах № 13 (продовжено до мікрорайону Ракове)  і № 15 (продовжено до автостанції № 2). Якщо нині в нас виходять щодня з депо 65-70 тролейбусів, то з нового року — 85. І ця кількість лише зростатиме. До речі, до кінця цього року ми купимо сім нових тролейбусів…
— Зачекайте. Пам’ятається, коли я спілкувався з керівником «Електротрансу», він зауважив, що не може випустити з парку більше тролейбусів, бо немає водіїв! Замалу зарплату пропонують. Що, ситуація змінилася?
— Так. По-перше, «Електротранс» має отримати ліцензію на право навчати водіїв. По-друге, вже зараз відбувається набір нових водіїв, тому ми здатні забезпечити їх роботою і вивести на маршрути більше тролейбусів.
— Тобто зарплату підвищили?
— Знову скажу так. Якщо працювати багато, то можна отримувати 10-12 тисяч гривень. Відповідно  з’являються люди, які готові сісти за кермо на нашому комунальному підприємстві. До речі, користуючись нагодою, запрошуємо ще бажаючих опанувати цей фах і отримати гарно оплачувану роботу.
— Якщо вже мова зайшла про тролейбуси, то не можу не згадати запровадження валідаторів у кондукторів. Що, справді є економічний ефект?
— Безсумнівно. Виручка зросла після того, як обліковувати пасажирів і продавати їм квитки почали за допомогою валідаторів. Скажу більше. Наразі ведемо перемовини з одним із провідних державних банків України, аби пасажири отримали можливість сплачувати за проїзд банківською карткою. Сподіваюся, що із запровадженням нової маршрутної мережі це вже здійсниться. Може, трохи пізніше.
— У маршрутках та автобусах валідатори не ставитимуть? Розкажіть, які зміни їх стосуватимуться.
— Окрім збільшення кількості тролейбусів,  хочемо, щоб більше працювало великогабаритних автобусів. Старі маршрути, що обслуговували великі автобуси, залишаються, але до них додається ще кілька. До прикладу, № 56 — Гречани — Автостанція № 1,
№ 57 — «Дубове» — Гречани, № 58 — «Катіон» — Автостанція № 1. На маршруті № 2 замість бусів теж плануємо запустити великі автобуси. Фактично розраховуємо на те, що їхня кількість у місті зросте ледь не вдвічі: зараз 31, а буде понад п’ятдесят. Кількість середньогабаритних маршруток також зросте удвічі, бо їм надаватиметься пріоритет під час конкурсу.
— Я відчуваю небезпеку в тому, що, через більші автобуси загальна кількість транспорту зменшиться. Тобто доведеться довше чекати на зупинці?
— А ми запроваджуємо обов’язкову GPS-навігацію для всіх транспортних засобів. Це дозволить не тільки слідкувати за виходом усіх перевізників на маршрут, а й за дотриманням графіку руху. До того ж, на всіх зупинках згодом буде розміщено розклад руху не тільки тролейбусів, як зараз, а й маршруток. Тому не буде проблеми з очікуванням транспорту: завдяки розкладу кожен знатиме, коли йде його маршрутка. До речі, за допомогою GPS-навігації кожен пасажир через відповідний сайт в Інтернеті в майбутньому зможе прослідкувати, де зараз перебуває маршрутка потрібного йому напрямку.
— Все ж скажіть, Андрію Євгеновичу, які маршрути скасують? Та чи буде вже рух на Прибузькій? Бо постійно люди скаржаться, що на такій велелюдній вулиці немає транспорту. Тим більше, що там і міська стоматологія, і Палац творчості.
— Раніше на Прибузькій буси «не приживалися», бо запроваджували один маршрут. Люди виходили на зупинку, чекали-чекали, немає буса — йшли на Шевченка чи Подільську. Тепер запускаємо по цій вулиці аж три маршрути. Окрім того, не забувайте про розклад руху. Якщо людина знатиме, що, скажімо, за п’ять хвилин під’їде потрібний їй транспорт, то чекатиме його та нікуди не піде. А скасовуємо ми збиткові маршрути: №№ 3, 4, 6, 15, 17, 34, 41, 42, 44, 48. Перевізники на них мали збитки, і це було однією з причин вимагати підвищення плати за проїзд.
— До речі, нова маршрутна мережа якось пов’язана з тарифами? Людей найбільше цікавить, чи не зросте плата за проїзд?
— Ні, жодним чином ці речі не пов’язані. Ціни на проїзд після запровадження мережі не зміняться. Зростання тарифів може бути обумовлене лише «зовнішніми чинниками». Ось, погляньте на курс долара, а відповідно й на вартість пального. А відповідно до законодавства, якщо ціни на пальне зростають більше, ніж на десять відсотків, перевізники мають право вимагати перегляду тарифів. А ще мінімальна зарплатня з нового року може зрости. Так що побачимо, але чітко хочу наголосити: нова мережа жодним чином не впливає на вартість поїздки.
— Ви кілька разів згадували про конкурс. То коли він відбудеться й що на нього виставлятимуть? Бо минулого разу, пам’ятаю, була блочна система, яка й викликали багато нарікань і створила передумови часткової монополізації ринку.
 — Справді, минулого разу на конкурс виставляли п’ять об’єктів або, простіше кажучи, п’ять блоків. Цього разу буде аж 22 об’єкти конкурсу по 1-3 маршрути. Плануємо розпочати конкурс 23 жовтня, причому вестиметься пряма відеотрансляція, аби будь-хто міг спостерігати за процесом і побачити, що все відбуватиметься чесно та прозоро. Між іншим, договір із перевізником міститиме пункт про можливість його розірвання у випадку трьох порушень. Раніше, коли перевізники «заходили» великими блоками, ми практично не мали на них такого важелю впливу. Як зняти поганого перевізника з маршруту, якщо в нього їх багато? Це ж викличе транспортний колапс у місті. Тепер же за систематичне порушення графіку руху, невихід на маршрут, інші порушення — можна їх карати та обирати іншого перевізника.
— Крім необхідності мати GPS-навігацію, які ще зобов’язання покладаються на учасників конкурсу?
— Серед тих, що найбільше цікавить та турбує людей, — відповідний одяг водія. Тобто шорти, «голий торс» — забороняються. Й, звісно, музичний супровід. «Тюремна музика», про яку так багато говорять; виконавці, які заборонені в Україні, зрозуміло, не повинні звучати в маршрутках. Побачите-почуєте порушення — телефонуйте. Бо проїзд Хмельницьким має бути комфортним і зручним для хмельничан і гостей нашого чудового міста.