Батьки школярів переважно і не здогадуються, який сюрприз на новий навчальний рік підготували для них урядовці.
Ще від зими міністерсько-освітянські чиновники мусують приміром, питання про те, що шкільні підручники для більшості учнів стануть платними. Інна Совсун, перший заступник міністра освіти і науки, ще у січні наголошувала, що норма про безкоштовні підручники знімається, бо в цьогорічному бюджеті на освіту заплановано на 28 відсотків менше ресурсів, ніж торік. Тому безкоштовними залишаються підручники для дітей-сиріт, інвалідів, позбавлених батьківського піклування та з малозабезпечених сімей. А це — лише 10 відсотків від загальної кількості учнів. Також держава планує компенсувати вартість підручників для представників національних меншин, оскільки їхня ціна значно вища через невеликі тиражі.

Крім того, оскільки термін використання підручника складає декілька років, то, за словами Інни Совсун, МОН працює над моделлю диференційованої за роками схеми оплати за підручники.
На друк підручників для учнів із соціально вразливих категорій було передбачено більш ніж 87,3 мільйона гривень. Та ще у березні заступник міністра освіти Павло Полянський застерігав, мовляв, «покладатися на те, що всі батьки придбають для своїх дітей підручники, — ризиковано. Придбання підручників для дітей непільгових категорій першою чергою мало б покриватися за рахунок коштів місцевих бюджетів, і ці видатки слід передбачати у місцевих бюджетах». Тому, говорив цей пан, МОН пропонує розробити план закупівель за рахунок місцевих бюджетів. Тоді ж говорили про безкоштовний доступ до електронних версій підручників.
Це у березні, а вже у червні після травневого конкурсного відбору підручників для школи, Президент Порошенко запропонував парламенту збільшити бюджетні витрати на друк підручників на 365 мільйонів гривень із метою забезпечення книгами всіх школярів.
А вже 17 липня Верховна Рада внесла зміни до Державного бюджету щодо збільшення видатків на забезпечення підручниками учнів із найнезахищеніших соціальних груп. На фінансування державної програми, а саме: придбання, зберігання і доставку підручників для учнів із соціально вразливих категорій та шкіл національних меншин депутати виділили 131 мільйон гривень, зекономлений від зменшення їхньої заробітної плати і соціального забезпечення. Проте, за словами експертів, на безплатне забезпечення підручниками всіх категорій учнів цьогоріч потрібно щонайменше 500 мільйонів гривень.
Водночас Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк наприкінці липня у програмі «10 хвилин з Прем’єр-міністром» зазначив: «За рахунок скорочення витрат на Верховну Раду та Кабінет Міністрів уряду вдалося виділити 180 мільйонів гривень на придбання підручників для учнів загальноосвітніх шкіл».
За словами Яценюка, це 50 відсотків компенсації вартості підручників. Інші 50 відсотків повинна виділити місцева влада. На початку серпня Президент підписав закон про внесення змін до Закону «Про Державний бюджет України на 2015 рік», за яким додатково виділено 180 мільйонів гривень за рахунок скорочення видатків на утримання депутатського корпусу (130 мільйонів) та Секретаріату Кабміну (49 мільйонів) для безкоштовного забезпечення учнів підручниками, прокоментував Ростислав Павленко, заступник глави Адміністрації Президента.
Позаяк ще досі невідомо, чи надійшла обіцяна київськими політиками «їхня» половина коштів на підручники, ми вирішили дізнатися у департаменті освіти і науки облдержадміністрації, як збираються місцеві ради виконувати свою частину зобов’язання, себто виділяти кошти за дорученням Прем’єра Яценюка.
За словами Валентини Блажиєвської, заступника начальника департаменту — начальника відділу загальної середньої та дошкільної освіти, в область днями надійшли лист Міністерства освіти і науки та лист-доручення Кабміну про необхідність передбачити спільно з органами місцевого самоврядування кошти на забезпечення підручниками учнів 4-х та 7-х класів загальноосвітніх шкіл. Всі інші класи підручниками забезпечені, наголошує співрозмовниця. Оскільки ж у початковій школі уже 4-й, а в середній 3-й рік навчаються за новими державними стандартами, то. відповідно 1-ші, 2-гі, 3-ті класи та 5-ті, 6-ті класи в попередні роки отримували нові підручники. Для учнів 4-х і 7-х класів теж знайдуться підручники, але за старими програмами. Якщо вони рекомендовані, мають гриф МОНу, то згодяться для навчання. Зрештою, є ще електронні підручники. Істотних змін у нових програмах не так багато.
Справді, нашим вчителям не звикати: викрутяться, щось придумають. Хоча, до прикладу, в інтернет-блогах батьки з різних міст України нарікали, що школи ще з весни почали збирати з сімей кошти: від 600 до півтори тисячі гривень на оці ж нові підручники. МОН же оприлюднив листа з вимогою припинити ці грошові побори. Дійсно ж: якщо порахувати, в що обійдуться батькам нині збори до школи, дитячий одяг, взуття, зошити, друковані зошити, посібники, канцелярія, рюкзак, фонд школи, фонд класу...
Наразі освітяни області очікують на рішення уряду: яким чином і в які терміни місцеві бюджети поповнять «свою» частину підручників. Також невідомо, коли ці комплекти надійдуть у школи. Цьогоріч в області нараховується 12750 учнів 4-х класів. Комплект на четвертокласника — 12 підручників, орієнтовна вартість одного — 35 гривень. А семикласників матимемо 11840. Вартість одного підручника для учня — 37 гривень, комплект — 15-18 найменувань. Нині, за вимогою уряду, на місцях по кожному району збирається інформація: скільки і на яку суму потрібно закупити підручників. Та, приміром, якщо міста Нетішин, Кам’янець, Шепетівка, Старокостянтинів, обласний центр, Славутський район ще знайдуть потрібні кошти, то де і як «нашкребти» дотаційним Старосинявському чи Деражнянському районам? Знову розраховувати на благодійників, спонсорів, підприємців, депутатів, майбутніх депутатів до місцевих рад? Зрештою, офіційних заяв, що придбання підручників ляже на батьківські плечі, немає. Але коли ж вони, ті оплачені підручники, потраплять до школярів, теж іще ніхто конкретно не сказав. А половини серпня уже немає. Довго ж запрягають київські керманичі. А коли ж їхати?