Майже рік тому на сесії Кам’янець-Подільської міської ради було затверджено нинішню мережу бібліотечної системи міста, до складу якої увійшли центральна бібліотека та вісім бібліотек-філій, серед яких дві — для дітей. На утримання цієї мережі за рік витрачається 3500,2 тисячі гривень бюджетних коштів, з них — 396,4 тисячі гривень на енергоносії та 3020,1 тисячі гривень на заробітну плату 56 працівників книгозбірень.
Без сумніву, це зовсім мало, і таке обмежене фінансування галузі культури не дозволяє у повному обсязі забезпечувати потреби бібліотечних закладів. Скажімо, у минулому році на комплектування фондів бібліотек з міського бюджету витрачено трохи більше 40 тисяч гривень на передплату 80 найменувань періодичних видань. Поповнення книжкових фондів відбувалось лише з таких джерел як державні програми, подарункові видання, обмінний фонд, а на придбання літератури за останніх п’ять років було виділено взагалі тільки… 55,6 тисячі гривень. Такий стан справ негативно впливає на розвиток бібліотечної мережі.

Разом з тим, для створення сприятливих умов роботи працівників публічних бібліотек, забезпечення обслуговування мешканців 100-тисячного міста, протягом 2011-2015 років капітально відремонтовано покрівлі та фасад приміщення бібліотеки-філії № 2 (43,3 тисячі гривень), центральної бібліотеки, до якої підвели резервну лінію електроживлення (40 тисяч гривень); придбано п’ять комплектів меблів (14,6 тисячі гривень), проведено інші роботи на суму майже 30 тисяч гривень. Але це лише невелика частка з того, що потрібно зробити. Проблем залишається більше ніж достатньо.
І їх вирішення депутати міської ради вбачають в оптимізації мережі міської централізованої бібліотечної системи. А саме: у вивільненні окремих приміщень книгозбірень, яке принесе економію бюджетних витрат на енергоносії в сумі понад 35 тисяч гривень за рік, а оптимізація трьох штатних одиниць – близько 30 тисяч гривень. Ці кошти можуть бути спрямовані на модернізацію сформованої бібліотечної мережі та розвиток послуг книгозбірень тощо.
Тож міські депутати на останній сесії прийняли відповідне рішення та звернулися до віце-прем’єр-міністра – міністра культури України В’ячеслава Кириленка з проханням сприяти погодженню міністерством проведення змін у мережі Кам’янець-Подільської міської централізованої бібліотечної системи. А саме, об’єднанню бібліотек-філій № 4 та № 7, № 3 та № 8 для дітей. На їхню думку, таке злиття не вплине на обслуговування читачів, оскільки заклади перебувають в одних житлових масивах.
Та реакція на депутатські «інновації», які неабияк засмутили мешканців Біланівки – мікрорайону з півторатисячним населенням — не забарилася. Ще б пак! Під оптимізацію, себто закриття, потрапляє саме їхня бібліотека № 4 – єдиний у віддаленому від центру житловому масиві «острівець» культури. Свої обурення і гнів, аргументовані доводи щодо необхідності його збереження містяни виклали у зверненні, яке підписали 140 активних читачів і направили в різні столичні та обласні інстанції.
У листі, який надійшов і в «Подільські вісті», зокрема, йдеться про те, що завдячуючи зусиллям керівництва міста, було проведено реконструкцію і капітальний ремонт приміщення на вулиці Тімірязєва, 38, у якому і облаштовані нині сучасна бібліотека з автономним опаленням, великим читальним залом, підлітковий клуб «Водограй» та амбулаторія сімейної медицини. Бібліотека, окрім чималого фонду сучасної, історичної, зарубіжної, технічної, довідкової літератури, отримує і періодичні видання, комп’ютертизована, відтак читачі, насамперед діти з малозабезпечених сімей, мають можливість користуватися Інтернетом.
У районі розташування бібліотеки знаходяться два коледжі і дві школи, тож студенти та учні цих навчальних закладів часто користуються послугами книгозбірні.
«Міська рада ініціює закриття бібліотеки, мотивуючи це оптимізацією бібліотечної системи, щоб зекономлені кошти спрямувати на комп’ютеризацію інших закладів. Постає питання – навіщо забирати комп’ютери з однієї бібліотеки і передавати їх іншим? Також планується книжковий фонд передати в бібліотеку, розташовану в такій частині міста, де через незручну транспортну розв’язку, значну віддаленість від навчальних закладів, не зможемо нею користуватися.
Ми – мешканці Біланівки, маємо право на свій маленький «острівець» культури в мікрорайоні, зважаючи на те, що більшість інших бібліотек перебувають від нас на чималенькій відстані. Отож просимо не допустити закриття нашої рідної, не дозволити місцевим чиновникам перепрофілювати чи продати її приміщення. Адже без культури нація не має майбутнього», — резюмують автори листа.
Під час підготовки цієї публікації мені довелося побувати у бібліотеці, яка потрапляє під «жорна» оптимізації. Що насамперед вразило — це справді її ошатні та світлі, з євроремонтом, кімнати зі стелажами книг і підшивками періодичних видань, просторим читальним залом, за столами якого одні читачі знайомилися з новинками літератури, свіжими випусками місцевих газет, двоє дівчат щось виписували з краєзнавчих книг про Кам’янець-Подільський, за комп’ютерами сиділи троє підлітків, які користувалися Інтернетом. Як пізніше пояснила завідувачка бібліотеки Тетяна Артьомова, двоє з них, Дмитрик і Миколка
Хауляки, з багатодітної сім’ї, третій, Володя Чайковський — напівсирота. Хлопчики вдома комп’ютерів не мають, тож часто, як і багато їхніх ровесників, користуються бібліотечними. Тетяна Миколаївна також розповіла, що бібліотека, якій вже виповнилося півстоліття, «друге дихання» отримала саме після ремонту та реконструкції. Нині в її фондах понад 13 тисяч томів різної літератури, чимало цікавих дитячих видань, а завдячуючи спонсорам та добрим друзям, книгозбірня лише в минулому році поповнилася двома сотнями сучасних українських творів. Наразі понад чотири сотні містян є постійними читачами біланівської бібліотеки.
— Я дуже засмутилася, коли дізналася, що нашу бібліотеку хочуть закрити, її фонди передати в філіал  Жовтневого мікрорайону. Повірте, навряд чи хто з Біланівки буде туди ходити, особливо люди старшого віку чи діти. А тут виросли цілі покоління. Сьогодні послугами цієї книгозбірні користуються вже навіть мої правнуки, — відзначила в нашій розмові ветеран педагогічної ниви Галина Жиліна.
На переконання керівника дитячого підліткового клубу «Водограй», який розташований під одним дахом з бібліотекою, Лариси Трояновської, таке сусідство є досить доречним і вдалим, адже спільно з бібліотекою в мікрорайоні організовується багато різноманітних цікавих заходів, і не лише для підлітків.
Не секрет, що жодна реформа чи реорганізація, де б вони не проводилися, особливо коли це стосується сталих і звичних норм або законів, ліквідації того чи іншого закладу, скорочення робочих місць, не проходить безболісно. Особливо у наш час, коли бачимо, що далеко не всі добрі наміри завершуються позитивом, а люди у всьому зневірилися. І все ж, на переконання заступника міського голови з гуманітарних питань Вадима Савчука, намічена оптимізація мережі міської централізованої бібліотечної системи, приведення її до європейських стандартів, низка інших заходів сприятимуть повноціннішому забезпеченню бібліотечних процесів та наданню сучасніших послуг користувачам книгозбірень. Також зекономлені та акумульовані кошти можуть бути спрямовані на модернізацію сформованої бібліотечної мережі та розвиток бібліотечних послуг, забезпечення комп’ютерною технікою, ремонт приміщень, поповнення книжкових фондів, які б відповідали запитам читачів.
І все ж, як на мене, місцевим можновладцям та народним обранцям слід дослухатися до думки користувачів біланівської бібліотеки – своїх виборців, врахувати усі «за» та «проти», подумати, у якому випадку більше виграємо і де програємо — перед тим, як приймати остаточне рішення…