У третю неділю травня світ згадує  померлих від СНІДу

«Ти ніколи нікому не напишеш листа», «Я залишаю цей світ»,  «Марнуєш ти життя — воно не вічне», «Загроза смерті нависла над любов’ю», — красномовні назви віршів, які, разом з іншими творами, проникливо й щиро читали свого часу на концертах-реквіємах «Запалимо свічку пам’яті» студенти Хмельницького базового медичного коледжу Алла Сенько, Ольга Степанюк, Юлія Бачило, Аліна Кондратюк та інші. Організатором цих концертів та інших заходів протягом багатьох років є клуб «АнтиСНІД», який очолює лікар-інфекціоніст, викладач коледжу Ольга Миронівна Ткачук. Створений ще у 1999 році, він активно працює впродовж усього часу.
   Жахливішої пандемії, ніж ВІЛ/СНІДу, людство не знало. ВІЛ-інфекція — проблема державного масштабу. У 2004 році Україна посіла сумне перше місце в Європі за темпами поширення ВІЛ/СНІДу.  У Хмельницькій області перші випадки ВІЛ-інфекції зареєстровані в 1996 році. З того часу, за офіційними даними, в нашій області зафіксовано майже 4200 випадків захворювання на ВІЛ-інфекцію, з них — понад 1200, хворих на СНІД. Померло від хвороби 580 осіб.
 Донині немає вакцини для профілактики  ВІЛ-інфекції, тому єдиний спосіб протистояти вірусу — зробити акцент на первинній профілактиці, як основі розв’язання проблеми, особливо, в просвітницькій роботі з молоддю. Важливо запобігати таким негативним явищам, як розпуста, наркоманія, проституція, пропагувати чесність та добропорядність.
 Саме це, власне, й спонукало Ольгу Миронівну розробити на базі клубу інформаційно-дослідницький проект «Профілактика ВІЛ-інфекції/СНІДу — запорука здорового способу життя».  Про реалізацію цього проекту вона й розповідає сьогодні:
  — Особлива роль у нашому проекті належить відкритим засіданням круглих столів, присвячених Дню пам’яті померлих від СНІДу: «Наркоманія, СНІД — вороги підступні та безжальні» (1999 рік), «STOP —  AIDS» (2000 рік), «Молодь та СНІД» (2001 рік), «Ні — СНІДу! Єднаймося заради життя!» (2008 рік) тощо. До їхнього проведення ми залучали фахівців різного профілю: медиків, працівників соціальних служб для молоді, центру «Вікторія», священнослужителів, споживачів ін’єкційних наркотиків.
 Не менш вагомою є і підготовка науково-дослідних робіт нашими студентами. Ми маємо чим похвалитися, адже у 2012 році на ХVІ Міжнародному медичному конгресі студентів та молодих вчених за наукову доповідь «ВІЛ-інфекція у дітей як соціальна проблема» Ніна Жулкевська нагороджена дипломом  ІІ ступеня. А у 2014 році на регіональній конференції медичних закладів Хмельниччини за наукову доповідь «Фактори ризику перинатальної трансмісії ВІЛ і прогресування ВІЛ-інфекції у дітей» Алла Лучко отримала диплом  І ступеня. І ось остання приємна новина: у квітні цього року на ІІІ Міжнародному медично-фармацевтичному конгресі студентів і молодих учених студентка третього курсу коледжу Анастасія Будник за наукову доповідь «Збалансоване харчування ВІЛ-інфікованих вагітних, профілактика гіпоксії та затримки внутрішньоутробного розвитку плоду» отримала відзнаку «За кращу презентацію».
 Важливим є і проведення соціологічних досліджень: «ВІЛ-інфекція — актуальна проблема молоді» (Тетяна Шевчук, 2004 рік), «Врятуй майбутнє — зупини СНІД» (Алла Балобан, 2006 рік), «СНІД — актуальна проблема нашого часу» (Святослав Ткачук, 2010 рік).
 Вражаючими для усіх є наші концерти-реквієми, які, впевнена, особливо переконливо впливають на молодіжну аудиторію. Наші власні театралізовані сцени з життя відомих талановитих людей, які стали жертвами СНІДу, —  співака Фреді Мерк’юрі, зірки балету Рудольфа Нурієва, кіноактора Рока Хадсона — викликали у глядачів бурхливі емоції, вкотре засвідчуючи, що  ні популярність, ні слава, ні гроші не можуть врятувати нікого від СНІДу, змушуючи нашу молодь замислитися над істинними цінностями життя. Активну участь у цих театралізованих дійствах, брали студенти Віталій Мельницький, Григорій Осадчий, Андрій Юрков, Віталій Зарецький, Ірина Ващук та інші.
 Щорічні виставки кращих студентських робіт: плакатів, малюнків, санбюлетенів під назвою «СНІД переможемо разом!» стали пересувними. І тепер їх можуть бачити у школах та ліцеях обласного центру. Заразом майбутні медпрацівники мають змогу проводити просвітницьку роботу серед підлітків, розповідаючи про захворювання, шляхи інфікування та профілактику ВІЛ-інфекції.
Досвід нашої роботи свідчить, що вирішальну роль у профілактиці ВІЛ-інфекції мають відіграти високі моральні засади та чистота статевих стосунків. Тож надзвичайно важливо, щоб молодь це розуміла. Для того, власне, ми й працюємо.