Ви чули, щоб російські ЗМІ особливу увагу приділяли українським законам? А якщо йдеться взагалі лише про законопроекти? Але раптом вибухнули! Інтернет-ресурси країни-агресора дружно заволали щодо проекту закону «Про внесення змін до деяких Законів України щодо введення історично обґрунтованого найменування рубль як меншої частини грошової одиниці України гривні». Їх дуже схвилювало, що пропозиція народного депутата Олега Мусія принизить їх «вєлікій і могучій» рубль, опустить його «сакральне» значення, порушить фінансові «скрєпи руського міра». Хоча, ніде правди діти, слово «рубль», як і більшість «своїх» надбань, вони банально вкрали у сусідів. Згадаємо попервах, що росіяни запозичили у сусідів?

Мабуть, вже й першокласники знають, що назву Росія Петро І поцупив у Київської Русі. Хоча ще дуже довгий час на мапах європейських держав ця країна продовжувала зватися Московією, або Тартарією, або Великою Тартарією. Герб і прапор, звісно, теж вкрадені. До речі, нинішній біло-синьо-червоний триколор фактично ніколи й не був державним прапором Російської імперії. Це прапор торговельного флоту. А хто будував його московитам, для яких, мабуть, керування плотом було вершиною навігаційної науки? Правильно, голландці. І  екіпажем, і капітаном на судні «Орел» (вважається, що саме на ньому уперше замайорів російський «смугастий») були представники цієї нації мореплавців. От і використали свої кольори для прапора.
З гербом взагалі кумедна історія. Ця пошкоджена радіацією двоголова птиця, як запевняють російські історики, дісталася їм у спадок від Візантії. Пам’ятаєте баєчку про «Третій Рим, а четвертому не бувати». Мовляв, впала Римська імперія, захоплено турками Константинополь — Другий Рим, а Москва стоятиме. Зрозуміло, хочеться нашим сусідам дотягнути до славетної історії Візантії, привласнити й її шматочок, але правда, мабуть, набагато простіша. Не з далеких берегів Босфору прилетів двоголовий птах до Москви. Річ у тім, що в 13-15 століттях московські землі були пересічним улусом Золотої Орди. А на монетах і хана Узбека, і хана Джанибека активно використовувалася ця загадкова крилата потвора. До речі, дивно, що росіяни не потяглися до сивої давнини: і шумери, і хети використовували цей знак у своїй символіці. Насправді усе банально: пануюча орда залишила у спадок московітам свій символ.
Якщо про державницьку триаду — назва-прапор-герб більшості українців відомо, що вони вкрадені, то про народну трійцю — матрьошка-пельмені-балалайка — знають менше. Це теж плагіат: матрьошку запозичили у японців, пельмені — в китайців, балалайка, як вважається, — це дещо змінена домбра азійських народів.
Врешті повернемося до назви рубля, який також вкрадений в українців. Точніше не так, жителі периферії Київської Русі, зрозуміло, використовували гроші центру, але назвати «розмінну монету» гривні — рубль основною грошовою одиницею ще варто було додуматися. Бо рубль був фактично шматком, обрубком срібної гривні. Тому нинішня пропозиція народного депутата замінити наш дріб’язок — копійки на рублі історично цілком виправдана. Процитуємо пояснювальну записку до законопроекту Олега Мусія: «До XIV століття основною грошовою одиницею Русі (України) була гривня. Під час монголо-татарської навали (з другої половини XIII століття) срібні гривні стали ділити, рубаючи їх навпіл. Так з’явилися рублі (від слова рубати, тобто обрубок гривні)…
Із багатьох історичних джерел ми дізнаємось, що меншою частиною гривні був саме рубль. І саме рубль, а не копійка, був часткою гривні. З часу введення грошової одиниці в Україні — гривні, без історичного обґрунтування її меншу частину було названо словом копійка. А з усіх історичних джерел вбачається, що копійка є частиною саме рубля, а не гривні. Отже, з часів Русі (України) на нашій території грошовими одиницями були гривня та її менша частина рубль».
Важко передбачити долю цього законопроекту. Але його варто було запропонувати хоча б з огляду на шалену реакцію, яку він викликав у російських інтернет-виданнях. Чує кицька, чиє сало з’їла, от і верещить.