Двадцять три об’єднані територіальні громади в останню неділю жовтня, коли відбудуться вибори до місцевих рад, уже зможуть формувати кожна своє керівне віче за новими правилами. Таке рішення прийняли депутати на позачерговій тридцять третій сесії обласної ради, яка відбулася минулого четверга.

Таким чином утворено п’ять міських громад, а саме — у Волочиську, Дунаївцях, Нетішині, Славуті та Полонному, дев’ять селищних — Війтовецьку, Наркевицьку, Дунаєвецьку, Летичівську, Меджибізьку, Сатанівську, Понінківську, Чорноострівську та Старосинявську і ще дев’ять сільських — Берездівську, Ганнопільську, Гвардійську, Гуменецьку, Китайгородську, Колибаївську, Маківську, Розсошанську та Лісовогринівецьку. В останній, до речі, процес об’єднання, його переваги та перспективи обговорювалися ще з 2012 року. Тож не дивно, що вони одні з перших оформили усю необхідну документацію та пройшли із нею процедурні митарства у владних кабінетах.
Як наголосив голова обласної ради Іван Гончар після пленарного засідання, очільникам новостворених громад уже відтепер варто починати працювати над планами розвитку територій, продумувати інвестиційну політику та дбати, аби обділеним не залишалося жодне, навіть найвіддаленіше село. У свою чергу, держава гарантує фінансову підтримку кожного добровільного об’єднання і надаватиме відповідні субвенції для формування інфраструктури згідно з планом соціально-економічного розвитку кожної громади.
Варто також зауважити, що, згідно із Законом України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» та Перспективним планом, новостворені громади відтепер матимуть такий спектр повноважень, як до цього мали лише міста обласного значення. Зокрема, структурні підрозділи територіальних органів виконавчої влади дбатимуть про виплату пенсій, субсидій, надання пільг тощо, займатимуться казначейським обслуговуванням та реєстрацією актів цивільного стану, надаватимуть послуги з санітарно-епідеміологічного захисту і таке інше.
За словами голови облдержадміністрації Михайла Загородного, який взяв участь у роботі сесії, це шлях до повної самостійності громад, оскільки вони вже матимуть прямі міжбюджетні відносини та цілий ряд преференцій. Зрештою, вони стануть взірцем та гідним прикладом для тих, хто ще досі не визначився і надалі працює за старою схемою.