Приблизно половина загальнообласного боргу за спожитий газ — 67 мільйонів гривень — припадає на компанію «Шепетівка Енергоінвест». Наразі в місті найкритичніша ситуація із розрахунками; лімітів на блакитне паливо взимку місто може не отримати, а тому, вочевидь, шепетівчанам доведеться мерзнути… За останній звітний місяць середня заробітна плата на Хмельниччині знизилася на 124 гривні, й ми відкотилися на «почесне» двадцяте місце серед областей України… Обласний Пенсійний фонд забезпечує себе грошима лише на третину, решта надходить у вигляді дотацій… Усі ці доволі гострі проблеми обговорювалися на черговій колегії облдержадміністрації, але розпочали роботу учасники заходу з набагато приємнішого.

За особливу мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, відповідно до доручення Президента, голова облдержадміністрації Олександр Корнійчук вручив медалі «Захисник Вітчизни» старшому сержанту Чесановському Андрію Францовичу, сержанту Байцураку Михайлу Петровичу та рядовому Дунцю Анатолію Антоновичу. Окрім того, з нагоди Дня державного службовця України Олександр Корнійчук та голова обласної ради Михайло Загородний вручили грамоти та подарунки найкращим службовцям області. Затим перейшли до значущих проблем в економіці краю.
Заробітна плата в області з початку року зросла на одну десяту й у квітні становила 3733 гривні, проте це менше, ніж у березні. Суттєве падіння сталося у промисловості, в сфері інформації та телекомунікації тощо. Ми скотилися в самий низ рейтингу за рівнем заробленого. Причому в окремих районах — Білогірському та Чемеровецькому — середня зарплатня не досягає й трьох тисяч гривень, поінформувала присутніх директор департаменту соціального захисту населення Світлана Лукомська. Можна сміливо говорити про заниження цифр і виплату заробленого в конвертах, бо навіть директорат підприємств іноді отримує зарплату нижчу, ніж встановлений у державі мінімум. Як зазначила очільник обласного Пенсійного фонду Ольга Заярнюк, 667 керівників у квітні нарахували собі зарплатню менше нижньої межі, гарантованої державою. Що вже казати про пересічних робітників?
Гостро постала ситуація з виплатами транспортникам: сорок відсотків перевіз- ників виплачують зароблене в межах мінімальної зарплатні, а лише шість відсотків — понад 2,1 тисячі, як це передбачено галузевою   угодою. На прикладі Шепетівки ця проблема широко обговорювалася, тим паче, що в районі виявилася ще низка кричущих проблем: зменшення виплат аграріям; каламутна історія з кар’єром і, звісно, вкрай сутужна ситуація з розрахунками за спожитий газ.
Загалом підприємства комунальної енергетики області належно сплачують за використаний ресурс. Ігор Ялоха, начальник управління житлово-комунального господарства, особливо відзначив комунпідприємства Хмельницького, Славути та Понінки, які на сто і більше відсотків розрахувалися за блакитне паливо. На цьому тлі борг «Шепетівка Енергоінвест», який ставить під загрозу нормальне проходження опалювального сезону в місті, викликав неабиякий резонанс під час колегії. Причому закиди начальнику управління ЖКГ — мовляв, нічого не робить, не видаються доречними, бо стосунки з теплопостачальником — прерогатива міських органів влади. Що там робити адміністрації? А шепетівська влада, як може, прагне розірвати угоду з «концесіонерами».
З червня минулого року пройдені всі «суддівські кола», аби припинити спів- працю з «Енергоінвестом», але нещодавно Вищий господарський суд знову запустив процес на друге коло, відправивши справу назад у хмельницьку інстанцію на дорозгляд, розповів Шепетівський міський голова Михайло Полодюк. Починаємо все спочатку? А тим часом шепетівські борги перед «Нафтогазом України» лише зростають. Він зазначив, що лише з міського та державного бюджетів «концесіонерам» перерахували 19 мільйонів гривень. Натомість із квітня по грудень минулого року, за його словами, «Енергоінвест» не розраховувався з постачальником. Тому загроза зриву опалювального сезону в Шепетівці цілком реальна.