Ми, жителі сіл Мала Побіянка, Притулівка, Заголосна, хочемо колективно звернутися до газети «Подільські вісті», а через газету до всіх тих, хто може нам допомогти, або хоч пораду якусь дати. «Децентралізація», що це таке? Обібрати села, забрати все, що в них є, і щоб ці села повмирали?

Нам перед виборами золоті гори обіцяли, а тепер плюнули на нас із висоти і не звертають ніякої уваги ні на звернення, ні на просьби. Ми ініціювали схід села. На цей схід приїхали очільники територіальної громади, у тому  числі: п. Поплавський — голова КП «Благоустрій Дунаєвеччини», депутат міської ради А. Е. Красовська; поговорили і обіцяли виділити посаду комунальника. Це було зразу ж після виборів старости. Вже кілька разів ми зверталися до органів міської влади. Три рази збиралися люди з цього питання. І нам обіцяли, що буде виділено посаду комунальника. Ми знаходимося на відстані понад 20 км від району. Наша колишня сільська рада  складалася з трьох сіл, які теж далеченько одне від одного. От поміркуйте: староста  приходить на роботу: і нарубати дров, і пропалити в приміщенні, бо холодно, помити підлогу, щоб було чисто, тоді приймати відвідувачів, довідки виписати, кому якої треба, може, якісь хулігани — і за цим треба слідкувати. А якщо випадає сніг, стежки відкидати лопатою.  А якщо не стає світла, і світло вміє налагодити наш староста (він електрик). Він переживає за людей і не залишає нас без світла в будь-яку негоду. І ми йому дуже вдячні за це. Але хіба залишити людину одну на три села, то це така децентралізація? Чи це така цивілізація? Чи нас повертають до первісно-общинного ладу? Чи це закони такі? А відповідь одна і дуже проста. Органам влади не підходить людина, яку на посаду старости обрали люди, і ці органи влади всіма силами стараються, щоб він сам пішов з цієї посади, написавши заяву.
Тому по всіх селах призначені і діловоди, і комунальники, а нас постійно обманюють.
Ну скажіть, люди добрі, до кого звертатися і як боротися, що робити, якщо в селі залишилися тільки пенсіонери, інваліди, якщо навіть першої допомоги немає кому подати, бо медичка є, але така «культурна та ввічлива», що до неї краще не звертатися, бо вона може лише «швидку» викликати, а першу допомогу надавати до її обов’язків не входить.
На наше останнє звернення нам дали таку відповідь: «На даний час для обслуговування мешканців громади працює виїзна бригада. При проведенні санітарного прибирання території населення пунктів та кладовищ за участі мешканців громад при потребі будуть залучені КП «Благоустрій Дунаєвеччини». Нам зрозуміло, якщо повиходять каліки, пенсіонери, інваліди, вдови з палицями рубати, косити, прибирати, спотикаючись на палиці, волочити сміття на смітник верітками, то вони приїдуть наглядати за нами. Але ж на кладовищі, їх у нас три, треба косити через кожні 2-3 неділі, щоб зарослі не росли. У нас при сільській раді була така людина, яка працювала комунальником. Він дуже і дуже допомагав при прибиранні кладовищ. Нам три місяці обіцяли, що буде така посада, а тепер принципово міська влада не хоче. Ми знаємо: це мало чим допоможе, бо якщо верхи не хотять, то і так буде. Кому тепер потрібні ті пенсіонери, які працювали тяжко, є ветерани праці, інваліди, ветерани бойових дій. Але ми хочемо, щоб про наше становище прочитали всі в області, і якщо ще є громади, які не об’єднувалися під цим вульгарним словом «децентралізація», то ми закликаємо вас усіх: «Не об’єднуйтесь». Вас дурять.
А може, є такі об’єднання, в яких краще налагоджена ця робота, то просимо поділитися досвідом на сторінках газети.