Впевнено стартувала чергова серія серіалу «Державні службовці і їхні декларації». Цього року, окрім чиновників, державні звіти подають лікарі, керівники державних та комунальних підприємств, військові і ще багато різного люду. Влада твердить, мовляв, дивіться, яка у нас прозорість і демократія, будь-хто може у вільному доступі ознайомитися з нашими статками. Та деклараційні одкровення стали, швидше, не демаршем демократичності і відкритості, а знущанням над «маленькими українцями».

Стосовно процесу е-декларування влучно висловився один відомий український журналіст, який описав цей процес на побутовому прикладі: «Уявіть, що ви безсумнівно знаєте, що ваша дружина зраджує вам із сусідом з верхньої квартири. Ви про це підозрюєте і практично не сумніваєтеся у цьому. І тут, сусід приходить до вас і каже: «Знаєш, твоя жінка спить зі мною, ховатися нам немає сенсу, тож я зроблю прозору підлогу, аби ти міг на це ще й дивитися».
Так і з нашою владою. Усі знають, що в країні процвітає корупція і чинуші збагачується не по днях, а по годинах. А е-декларування — це ніби плювок в обличчя людей, мовляв, дивіться, як ми «працюємо» на цифрах.
«Подільські вісті», як і наші шановні читачі теж долучилися до спостереження фінансового ексгібіціонізму влади. Та цього разу ми переглянули декларації більш скромних осіб, далеких від політики і владних важелів управління. Одразу ж хочемо сказати, що ми нікого ні в чому не звинувачуємо, просто констатуємо і коментуємо те, що окремі персони своїми руками ж записали у своїх же деклараціях.
Отож цього разу переглянули фінансові звіти військових комісарів Хмельниччини. У когось менше добра, у когось більше, а дехто взагалі нічого не задекларував окрім зарплатні. Загалом у більшості випадків нічого екстраординарного чи дуже цікавого. Але нашу увагу все-таки привернула одна декларація. Мова про звітність заступника військового комісара Кам’янець-Подільського ОМВК, начальника відділення комплектування Вадима Жураковського. Перше, що впало у вічі, це майже все майно сім’я комісара нажила за 2015-2016 роки.
Родина Жураковських має шість земельних ділянок (79450 метрів квадратних загалом). Один із земельних наділів, набутий дружиною декларанта у 2012 році, решта землі родина оформила у 2015-2016 роках. Земельні ділянки розташовані у Колибаївці, Смотричі і Заліссі Другому. В списку цих ділянок лише один земельний наділ має грошову оцінку — трохи більше 30 тисяч гривень. Навпроти одного із земельних наділів вказано, що він був придбаний за три мільйони гривень! Цікаво, що у виправленій декларації, яку пан Жураковський подав пізніше, вже не вказано оцінки цієї земельної ділянки взагалі. То скільки ж вона вартувала? Три мільйони чи нічого? У списку майна родини також вказаний гараж на 31 квадрат у Кам’янці-Подільському, набутий у 2016 році.  
У минулому році був придбаний і увесь автопарк родини. Це дві автівки: ВАЗ 21102 (2008 року випуску) і Volkswagen Passat (2013 року випуску). У декларації не вказані суми, за які купували автомобілі. Їхня сукупна вартість (за приблизними цінами в Інтернеті), коливається від 17,5 тисячі доларів (490 тисяч гривень)до
20 тисяч доларів (650 тисяч гривень). Розрахунки, підкреслимо, приблизні. Автомобілі записані на дружину комісара. Окрім землі і авто, у Вадима Жураковського також задекларовано 30 тисяч гривень готівки.
Сукупний дохід родини за минулий рік становить 162490 гривень (з урахуванням того, що у звіті не відображено, чи працює десь дружина декларанта). Цікаво, що якщо порахувати доходи і видатки сім’ї за 2016 рік, то загальний дебет вийде майже півмільйона гривень зі знаком мінус. І це не враховуючи, що родині Жураковських потрібно було витрачатися на проживання, їжу, одяг тощо. Виходить дивна арифметика. Хоча, можливо, у сім’ї є заможні родичі, які допомагають, чи хтось виїхав на заробітки.
Ми не можемо судити однозначно за однією лише декларацією, та й права такого не маємо. Просто констатуємо ситуацію словами екс-президента: «Маємо те, що маємо».