Коли на обійсті Яни Свідерської, із Пудловець, що неподалік міста над Смотричем, розквітають троянди, потрапляєш неначе у справжній квіткограй, який на всю округу пахне парфумами. Жінка розповідає, що з дитинства залюблена у троянди, які називають королевами квітів. І недарма, адже в них таке безмежжя сяйва, вони надихають, символізують любов, вірність та стійкість.

Але років три тому пані Яна вирішила зайнятися вирощуванням і лаванди. Вперше побачила ці чарівні квіти, у витонченість, красу і аромат яких не можна було не закохатись, коли після закінчення навчання у Кам’янець- Подільському коледжі харчової промисловості працювала у тоді ще не анексованому Криму. Тож вирішила на рідній Кам’янеччині зайнятися вирощуванням цієї кущової культури. Тоді закупила у Чернівецькій області її розсаду, під яку відвела чималий шмат городу біля хати, читала спеціальну літературу, вивчала секрети догляду за лавандою по Інтернету, плекала кожен кущик, кожен пагінчик. І вони відповіли їй навзаєм й милують нині око своєю неповторною красою, насиченим цвітінням блакитного, фіолетового, рожевого кольорів, залежно від сорту та виду. А ще Яна Іванівна почала розводити культуру вже із власного насіння, хоче розширяти ділянку під неї з перспективою переробки лаванди на ефірну олію.
До речі, у Пудлівцях це єдина такого розміру лавандова площа на Кам’янеччині. А ось у селі Білівці Хотинської міської громади, за п’ятдесят кілометрів від Кам’янця, висадили лавандове поле площею понад 15 гектарів. Воно засіяне восени 2020 року. Нині тут розпочався період цвітіння, і всі бажаючі можуть його відвідати.
Довідково: лаванда — рід рослин родини глухокропивових, нараховує понад 40 видів, батьківщина яких Африка, Середземномор’я, Азія, росте на захід до Індії. З квіток лаванди отримують цінну олію для парфумерного та медичного використання.