Ще в 1995 році (за рік до своєї смерті) відомий чеченський військовий, державний та політичний діяч, лідер чеченського визвольного руху в 90-х роках та перший президент Чеченської Республіки Ічкерія Джохар Дудаєв в одному з інтерв’ю розповів про політичне майбутнє росії і, зокрема, про її вплив на Україну. Отож, до уваги читачів «Політичних гойдалок» пропонуємо думки Дудаєва, які стали дійсністю через багато років.

Р.S. Після розпаду Радянського Союзу Джохар Дудаєв став одним із лідерів Чечні, а вже 27 вересня 1991 року він став президентом Чеченської республіки Ічкерія. Але російська влада не визнала Ічкерію, через що й розпочалася Перша чеченська війна. Від її початку за колишнім радянським генералом Дудаєвим полювали російські спецслужби, які здійснили три невдалі замахи на його життя.
Відступивши з Грозного, штаб Дудаєва розташувався в гірському селищі в будинку військового прокурора Ічкерії Магомеда Жанієва. Наказ про вбивство Джохара Дудаєва було видано особисто президентом рф Борисом Єльциним. 21 квітня 1996 року співробітники федеральної служби контррозвідки росії запеленгували сигнал телефона Дудаєва у районі села Гехі-Чу, яке розташовується за 30 кілометрів від Грозного. Через це одразу ж у повітря було піднято два літаки Су-25 з ракетами. Джохар Дудаєв загинув від вибуху ракети під час розмови телефоном з депутатом держдуми росії Костянтином Боровим. А Магомед Жанієв, в якого був Дудаєв, загинув разом із ним.
У свою чергу кілька людей, котрі організували цю операцію, стали героями росії. А через чотири місяці після смерті Дудаєва між росією та Чеченською республікою Ічкерія було підписано Хасав’юртівські угоди, що призвели до закінчення російсько-чеченської війни і виводу федеральних військ із території республіки.