Мабуть, немає нині слова (правильніше — абревіатури) милозвучнішого для нашого слуху, ніж ЗСУ. Українське військо 106-ий день гідно тримає оборону, зруйнувавши ще у перші дні повномасштабної російсько-української війни всі плани агресора на блискавичне захоплення нашої столиці й держави в цілому. Щодня щиро дякуємо їм за наші ранки й вечори, молимося, щоб наших захисників оминали кулі. Славні Збройні сили продовжують воювати. Попри надзвичайні труднощі, без достатньої кількості сучасного озброєння. Сила духу тримає, віра — мусимо перемогти цю орду загарбницьку, яка прагне знищити українську націю.

Зброя продовжує надходити до нас із США та країн Європи. Буквально днями, повідомив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, почали застосовувати на фронті гаубиці з Норвегії. А Сполучені Штати вже водинадцяте надсилають Україні пакет військової допомоги. Вартість нової партії — 700 мільйонів доларів. Початковий транш допомоги включає чотири артилерійські ракетні системи високої мобільності (HIMARS). Варто зауважити, що ці системи нам постачають за умови, що ми не будемо з них завдавати ударів по території росії.
Зате рашисти продовжують бомбардувати та обстрілювати мирні міста України. А нещодавня (5 червня) ракетна атака на Київ, як вважає британська розвідка, була застереженням, спробою зірвати постачання військової техніки із Заходу. Тим більше, що того самого дня путін в інтерв’ю російському ТБ заявив, що, якщо Україні постачатимуть ракети дальньої дії, росія застосує свої засоби ураження, аби завдавати удари по об’єктах, по яких досі не била.
Експерти кажуть, що він, наймовірніше, блефує, однак, певні побоювання того, що Захід занепокоїться, є.
Тиждень тому (нарешті!) ЄС ухвалив шостий пакет санкцій проти росії. Він передбачає часткове ембарго на імпорт російської нафти та відключення «Сбербанку Росії» від системи SWlFT. За словами голови Європейської ради Шарля Мішеля, санкції негайно вплинуть на 75 відсотків імпорту російської нафти. Загалом до кінця року під заборону потрапить 90 відсотків нафти, яка імпортується в Європу.
Санкції накладено лише на нафту, що транспортується в Європу морським шляхом. Нафтопровід «Дружба» поки що працюватиме без змін. Ним російську нафту отримуватиме Угорщина, одна з наших найближчих сусідок, яка, власне, й була проти запровадження повного нафтового ембарго. Ясна річ, своя сорочка завжди ближче до тіла. Але та ж Угорщина виступила й проти застосування персональних санкцій до російського патріарха Кіріла.
Гострою залишається проблема розблокування морських портів нашої держави і створення гуманітарного коридору для експорту українського збіжжя. Особливо болюче б’ють повідомлення про викрадення й вивезення окупантами українського зерна минулорічного врожаю.
За прогнозами, внаслідок російської агресїї в Україні цьогоріч можуть голодувати в країнах Африки та Близького Сходу понад 300 мільйонів людей. Більше того, Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що росія блокує експортне зерно з метою шантажувати світ загостренням продовольчої кризи.
Україна продовжує вишукувати варіанти розблокування морських портів. Як один із них, розглядається створення гуманітарного коридору для експорту нашої аграрної продукції. Однак у Міністерстві закордонних справ України занепокоєні тим, що ворог зможе використати створений «зерновий» коридор для нападу на Одесу та південь України.
Разом з тим росія заявляє, що пропустить українські кораблі із зерном, якщо ми розмінуємо (заміновані нею ж!) порти, а Захід зніме з неї економічні санкції. Втім і США, і Британія розглядати такі варіанти не збираються. Тож дорога для експорту українського хліба вишукується і надалі.
...Уже три тижні минуло з того часу, як наші бійці залишили «Азовсталь». За словами Президента Володимира Зеленського, в руках окупантів нині перебуває 2,5 тисячі українських воїнів. Питанням обміну полонених займається Головне управління розвідки. Найважливіша мета — повернути їх додому. Звісно ж, живими. Бо 4 червня росія передала нам перші тіла захисників, які загинули на «Азовсталі». Всього було передано 160 тіл, 52 із яких, ймовірно, є останками бійців полку «Азов», — повідомила прес-секретар полку Ганна Головко. Нині в Києві проводиться аналіз ДНК для ідентифікації тіл.
Сили — рідним загиблих. Ми переживемо найчорніші дні. Ми переможемо. Вічна слава Героям!