Днями у Хмельницькому обласному академічному музично-драматичному театрі ім. М. Старицького відбулася міжнародна конференція з нагоди п’ятирічного ювілею благодійного фонду «Зміцнення громад». Її учасниками стали громадські та благодійні організації, ініціативні групи міських та селищних громад, представники влади, духовенства, малого і середнього бізнесу та інші запрошені.

Окрім хмельничан, театральну залу заповнили друзі та партнери, які займаються благодійними проектами, з Чернівеччини, Вінничини, Черкащини, Тернопільщини, Києва та інших областей України, а також з Голландії. І це не дивно ― адже БФ «Зміцнення громад» ― одна з найбільших благочинних фундацій на заході нашої держави, яка сприяє комплексному розвитку сільських територіальних громад та інститутів громадянського суспільства. Протягом своєї діяльності фонд інвестував у громади більше 42 мільйонів гривень! Реалізував більше п’яти тисяч проектів, і, вочевидь, довів пересічним громадянам, що шлях до успіху завжди є. Потрібно лише повірити та захотіти змінити своє життя і життя свого села, селища чи міста на краще.
Директор БФ «Зміцнення громад», член правління Українського форуму благодійників, асоційований член Громадської ради при Міністерстві аграрної політики та продовольства України Тетяна Василик у вітальному слові зазначила, що час, у якому живемо ― непростий, проте, незважаючи на проблеми і виклики сьогодення, потрібно вишукувати нові можливості для розвитку, займатися благодійництвом, спілкуватися з людьми. А вони завжди надихають на нові ідеї, які потім можна реалізувати у спільних проектах.
Звісно ж, на захід завітав керівник корпорації «Сварог Вест Груп» Андрій Гордійчук. Компанії, яка є головним фінансовим партнером фонду:
― Соціальне партнерство більше десяти років тому ми починали з малих речей. А сьогодні нам вже є чим пишатися… І саме українське село стало запорукою позитивних змін у нашій державі. Проте впевнений ― благодійникам потрібно якнайшвидше переформатувати свою діяльність: замість того, щоб «подавати рибу», вони повинні «роздати вудки» і «навчити людей самостійно ловити рибу»…
Ефективний простір для ознайомлення з найкращими практиками самоорганізації й новими можливостями для успішного розвитку громадської діяльності створили виступи спікерів. Серед них ― Андрій Гінкул, керівник проекту ЄС «Підтримка реформи місцевого самоврядування в Україні», Олександр Солонтай, експерт, викладач Інституту політичної освіти, Олександр Максимчук, президент Асоціації благодійників України, Сергій Яцковський, директор Хмельницького регіонального офісу реформ з питань реформування місцевого самоврядування, Яап Де Мой, директор Голландського Християнського фонду «Oekroe» та багато інших.
Доповідачі наводили цікаві факти. Наприклад, виявляється, територіальна реформа ― єдина в Україні, яка відповідає європейському зразку. Не секрет, що об’єд-нання громад заради об’єднання нікому не потрібне, адже кожна територіальна громада ― унікальна, зі своїми перевагами і турботами… І це має обов’язково братися до уваги.
У світовому рейтингу благодійників Україна посідає 103 місце. Якщо у 2013 році лише 21 відсоток українців жертвували на різні цілі, то вже торік ― 74 відсотки.
Крім слухання теоретичної складової, учасники конференції мали змогу на виставці ознайомитися з кращими практиками самоорганізації та успішним досвідом громадської діяльності територіальних громад. А також після завершення основної частини, звісно ж, поспілкуватися з фахівцями, науковцями, практиками та однодумцями. Адже саме налагодження ефективної співпраці та обмін досвідом і мав на меті цей захід.
Не обійшлося й без нагород. Відзначили кращі сільські, селищні та міські громадські ініціативи.