Хочу розповісти про особисті враження від перебування у цій країні, адже працював там у складі моніторингової місії Конгресу Ради Європи під час проведення місцевих виборів, які відбулися 14 червня цього року.

Тривалий час Молдова, після Грузії, сприймалася як «історія успіху» Східного партнерства. Коли після 20-річного правління комуністів до влади прийшли проєвропейські партії, розпочалися реформи, боротьба з корупцією, Молдова отримала безвізовий в’їзд у країни Євросоюзу, з міжнародною допомогою по всій країні побудовано сучасну якісну мережу європейських автошляхів. Але недолуге, корупційне керівництво, а ще  російська пропаганда, яка тут набагато потужніша, ніж в Україні, зробили свою справу.
Наразі позитивні досягнення Молдови опинилися під загрозою через корупційні скандали в банківській сфері. Корупція роз’їла «історію успіху», яку сьогодні називають в’янучою.
Відбулося призупинення реформ та масове розчарування процесами європейської інтеграції через корупційну політику та відсутність покарання.
Два олігархи Молдови, які контролюють свої партії (Володимир Плахотнюк — Демократичну і Володимир Філат — Ліберально-демократичну), ігнорували поради європейських експертів. Захист власних активів важить для них більше, ніж реформи заради людей. Іміджу Євросоюзу в Молдові було завдано серйозної шкоди. Підтримка євроінтеграції країни зменшилася з 70% до 32%. Зате підтримка Митного союзу з РФ підвищилася до 50%. Ось до чого призводить недолуге керівництво країни, а іноді і надмірна толерантність Євросоюзу до окремих політиків Молдови.
Інститути влади спасували — як неефективні перед олігархами, яким не під силу виявилось змінити прогнилу систему. Про це, ми, українці, повинні знати і пам’ятати.
Ось на такому фоні і проходили місцеві вибори. Разом зі своїм колегою з Естонії Лео Адемом ми об’їхали 17 виборчих дільниць Флорештів, Сороків, Резіни, Кишинева. Було цікаво спілкуватися з людьми, серед яких, окрім молдаван, були українці, росіяни, гагаузи, цигани. Всі щиро бажалимиру Україні.
Як «робляться» вибори?
Запроваджується технологія збиття з пантелику людей, готуються схеми фальсифікацій. В останні дні агітації відбувається викид компромату, щоб виборець перебував в стані фальшивих ілюзій. І побільше «хліба й видовищ», себто  — безкоштовні концерти за участі Діми Білана, Стаса Михайлова, Григорія Лепса, Софії Ротару, ансамблю «Самоцвєты».
Сучасні політичні партії — це безтямність мільйонів заради вигоди одиниць. Сьогодні вони ідеологічні цінності замінюють на бізнесові зручності.
Як говорив Бернард Шоу, лише 2% людей думають, 3% людей думають, що вони думають, а 95% людей скоріше готові померти, лиш би не думати. Ось така, на жаль, психологія мислення людей, яка особливо проявляється під час виборчих кампаній.
В партійному офісі лідера «Нашої партії» Рината Усатого, ми, члени моніторингової місії, побували напередодні дня голосування. Молодий мільйонер із Нижнього Новгорода, який володіє маєтком під Москвою, серйозним бізнесом у Росії, їздить на двох «роллс-ройсах», має подвійне громадянство, є власником партійного бренду, організовує багатотисячні мітинги з безкоштовними концертами. І результат не забарився. Проросійський політик Ринат Усатий стає мером Бельци — північної столиці Молдови, набравши майже 80% голосів. Що це? Бажання себе реалізувати в політиці чи нова технологія «захоплення» країни імперією? Час покаже.
Загальний висновок — виборці Молдови розчаровані. Їх активність  дуже низька — 49%. Проросійські партії отримують переваги на місцевих виборах, лідирують висуванці лівих сил — Соціалістичної та «Нашої партії», які є фаворитами Москви. Фактично це є демонстрацією підготовки до сутички за владу Молдови. «Розумні люди вчаться на чужих помилках», — стверджує народна мудрість. Чи правда це?
Від нас усіх залежить не змарнувати шанс, який сьогодні має Україна.