Два дні делегація китайських журналістів відкривала для себе Поділля.

      

У середньовіччі з Китаю в Європу пролягав знаменитий шовковий шлях. Купці долали його на конях, верблюдах майже два роки. І ось через багато століть історія, схоже,  знову повторюється. Правда, цього разу делегація з п’яти представників Всекитайської асоціації журналістів прибула в Україну на запрошення Національної спілки журналістів Украї-ни. Хмельниччина стала, даруйте, заключним акордом у цих відвідинах. І це, безсумнівно, теж має свою символічність та знаковість. Адже цікавило все наших колег, які здебільшого є керівниками  газет, що тісно співпрацюють із урядом та компартією Китаю, країною, яка лідирує у прогресивному розвитку і є зразком того, як можна будувати і розвивати суспільство з однією четвертою населення планети. Між іншим, Китай є найактивнішим світовим інвестором, який вкладає астрономічні суми в економіку розвинутих країн світу.
Після столичних прийомів у високих міністерських кабінетах Чжан Пхін, журналіст Агенції «Новини Китаю»,    керівник департаменту,   Лу Шан’і, заступник голови  Асоціації журналістів провінції Шаньсі,    Лінь Хайлі, заступник головного редактора    корпорації новин «Вечірній Янчхен», Сюй  Мінь,    заступник головного редактора, журналіст вищої категорії департаменту політики, права та зв’язків парторганізацій і громадськості щоденної газети міста Шанхай «Цзєфан»,  Тхань Уцзюнь, заступник керівника європейського департаменту Китайської національної асоціації журналістів завітали на Хмельниччину. І, прямісінько з поїзда, попрямували у редакцію нашої газети. І це виправдано, бо хто, як не журналісти нашого часопису, либонь, найглибше обізнані з економічним, туристичним потенціалом області, міцно тримаючи руку на пульсі повсякденних новин, змін, явищ тощо.Тож у  китайських колег підходи до реалій більше за Конфуцієм, який радив: не сумуй, що, мовляв, люди не знають тебе, а сумуй, що ти не знаєш людей! Саме тому допитливості представників обох сторін не було меж. Подільськовістяни довідалися, що преса КНР — державна за власністю і, звісно, партійна за суттю. Проте в неї також існують ті ж самі фінансові проблеми, що і в  нашої: недешеві послуги пошти, багатовартісні папір і друк, зменшення тиражу через поглинання часописів електрон-ними ЗМІ, зокрема, Інтернетом.  Ціни на передплату, до речі,  наші колеги із Піднебесної встановлюють теж занижені, подекуди депінгові, і все заради того, щоб зберегти тираж. Однак з боку своїх засновників, тобто  державних та партійних  органів Китаю, вони отримують колосальну підтримку в мільйонах доларів США. А про рівень зарплати їхніх журналістів ми можемо лише  мріяти.  
Подільськовістяни озвучили свої питання: чи є в КНР цензура? І як розповсюджується преса? Як вона бореться із корупцією? Цікавий момент, у КНР не товчуть, не вбивають журналістів, які активно допомагають владі у боротьбі з хабарництвом, казнокрадством, корупцією. Навпаки, сміливі розслідування стають продовженням кримінальних справ, які обов’язково мають фінал у суді. А відчайдухи-автори стають відомими і популярними в країні і їм присвоюється звання «Король мас-медіа». Ось такі підходи до свободи слова і боротьби з корупцією в Китайській Народній Республіці.
Під час зустрічі в приміщенні обласної ради було порушено цілу низку важливих стратегічних питань економіки краю, зокрема, аграрної і туристичної галузі. Саме з уст очільників Хмельниччини гості отримали вичерпні відповіді на свої запитання. Голова обласної державної адміністрації Михайло Загородний підкреслив, що область має привабливий і досить чіткий інвестиційний імідж, але не вистачає коштів. Приміром, бракує потужного сучасного підприємства, яке могло б переробляти  соняшник на олію. За словами Михайла Васильовича, область також  потребує сучасних елеваторів для зберігання зерна, за врожайністю якого Хмельниччина — в лідерах України. Натомість саме Китай виробляє високоякісне обладнання для елеваторів.
На первозданності туристичного потенціалу географічного центру Поділля у своєму виступі  перед китайськими гостями наголосив голова обласної ради Іван Гончар. Мовляв, могутній Китай може відкрити для себе мальовничу, багату на історію Україну в прокладанні тисячі нових туристичних маршрутів. Тим паче, що китайці, в яких у крові відкривати щось нове для себе, з діда-прадіда вважалися мандрівниками і туристами.
Після обласного центру шлях представників китайських ЗМІ проліг на південь області.
Керівник фермерського багатогалузевого господарства «Євроінвест», що у         с. Міцівці Дунаєвецького району, В’ячеслав Боднар був небагатослівним. Він — представник новітньої ділової генерації аграріїв, тож краще ніж слова говорили справи молодого підприємця. А вони — вражаючі.
— Ми ставимо за мету забезпечити виробничий процес від вирощування продукції до її переробки, — зауважив він.
Наче у воду дивився молодий фермер. Бо гостей якраз і цікавили родючість грунтів, врожайність зернових, продуктивність молочного стада. У минулому році «Євроінвест» зібрав за 100 центнерів з гектара зернових, майже 110 центнерів сухої кукурудзи, а  надої молока сягнули понад 25 літрів за добу від корови! Тут утримують 500 голів ВРХ.  
Місцевий м’ясопереробний цех, як підрозділ господарства, може виробити за добу до 25 тонн  продукції у найширшому асортименті. Уся вона екологічно чиста, із власної сировини. Невдовзі «Євроінвест» планує  вийти на закордонні ринки збуту. Для цього завершує будівництво лабораторії із контролю  за дотриманням міжнародних стандартів та якості продукції.
— Яка проблема найбільше перешкоджає розвитку? — поцікавилися журналісти у В. Боднаря.
— Передусім, це брак землі, бо 1500 гектарів, які орендуємо, використовуються сповна. Для подальшого розвитку потрібно ще хоча б кілька  тисяч.
Приємно вразили гостей відвідини у Дунаївцях кінноспортивного клубу «Посейдон» — одного з найкращих в Україні, власником якого є Василь Магера. Головний тренер  закладу Тетяна Коротченко провела змістовну екскурсію. У сучасній стайні — 20 породистих скакунів, які брали участь у міжнародних спортивних змаганнях. Тут же споруджено закритий сучасний манеж для виїзду і тренувань...  
Не обійшлося і без частування смачними дунаєвецькими ковбасами. Дегустацію продукції свого ТОВ «Верест» запропонував журналістам Василь Магера.
А далі шовковий  шлях наших гостей проліг у древній Кам’янець-Подільський — місто семи культур.

Розпочалося знайомство китайців із нічної екскурсії у фортифікаційний комплекс Старого замку, де кожна із його дванадцяти башт оздоблена сучасною підсвіткою, яка додавала їм неабиякої загадковості та магічності. Тут іноземців зустріла у середньовічному костюмі науковий працівник державного історичного музею-заповідника Лілія Валяровська. Вона провела екскурсію по баштах і підземеллях фортеці, познайомила з історією замку. Далі відві-
дувачі мали можливість взяти участь у майстер-класі з гончарства, проведеного у майстерні фахівцем Олексієм, позмагатися у стрільбі з луків та арбалетів. Учасник проекту «Жива фортеця» пані Надія допомогла відвідувачам відчеканити на удачу та щастя середньовічні монети. А пані Леся подивувала іноземних гостей смачними стравами та українською медовухою.
Наступного дня китайські журналісти продовжили знайомство з Кам’янцем-Подільським, проїхавшись на електромобілі вузькими вуличками Старого міста, відвідавши костел святих Петра і Павла, міську Ратушу, музей грошей, де неприховане почуття захоплення на них склала експозиція китайських грошей — юанів. А у книзі почесних гостей у ратуші керівник делегації Чжан Пхін побажав, аби українці швидше здолали труднощі, щоб надалі міцніла дружба між Китаєм і Україною.
— Мені довелося проводити екскурсії не з однією іноземною делегацією, а ось з китайською — вперше. Я приємно вражена толерантністю, вишуканістю смаків, освіченістю гостей, їх зацікавленістю історією нашого краю, — відзначила Лілія Валяровська.
У рамках відвідин Кам’янця-Подільського представників центральних китайських мас-медіа у міській раді відбулася зустріч із заступником міського голови Григорієм Горшуновим та головою Кам’янець-Подільської районної державної адміністрації Василем Сукачем. Вони ознайомили членів делегації з історією та розвитком очолюваних ними територіальних громад, промисловим і аграрним потенціалом регіону. При цьому наголосили, що місто і район мають високу інвестиційну привабливість, динамічний розвиток економіки тощо.
Григорій Горшунов зупинився на подальшому розвитку туризму, будівництві у місті курорту-полісу, адже тут є чудодійна лікувальна вода. Керівник району Василь Сукач — на перспективі розвитку зеленого туризму у районі та інвестиційних проектах у переробну галузь аграрного сектору.
Учасники делегації висловили вдячність міській та районній владі за гостинний прийом, своє захоплення не лише привабливістю архітектурними пам’ятками та музеями міста, унікальними колекціями, мальовничим ландшафтом, а й щирістю та відкритістю кам’янчан. Про що вони й розповідатимуть на сторінках китайських видань, у передачах радіо та телебачення.

Особливу вдячність за організацію прийому високих китайських гостей висловлюємо: керівнику ФГ «Євроінвест» В’ячеславу БОДНАРЮ, голові Дунаєвецької райдержадміністрації Олександру БЕРНАШЕВСЬКОМУ, власнику КСК «Посейдон» Василю МАГЕРІ, міському голові Кам’янця-Подільського Михайлу СІМАШКЕВИЧУ, директору державного музею-заповідника Віктору ТРАВІНСЬКОМУ, директору ресторану «Три ставки» Лілії КАЗАЧУК.